Followers

Me

My photo
Saya Ummi Ana, Pengedah Sah Shaklee No ID 1210215. Jemput like page saya di facebook dan instagram. Sebarang pertanyaan bolehlah Whatsapp 01124121834 atau email hazliana.nurul@yahoo.com Terima kasih singgah di blog saya.
Before you read my posts, please forgive me for my bad grammar. And inconsistent pronoun, for sometimes I use "aku" and sometimes I use "saya", it depends on my mood and the post. Some of them are in English and some in Malay language. And the pictures in this blog mostly from google images. Btw, thanks for stopping by here.

2010-12-31

2010 melabuhkan tirai


2010
Sebuah tahun yang terlalu banyak kenangan
Tahun yang meninggalkan kesan dalam hati
Tahun yang banyak cabaran berliku-liku
Tahun yang gembira juga sedih

bukan itu yang aku tekankan

1 Januari 2011
sudah 20 tahun aku hidup di muka bumi
air mata mengalir, tanda bersyukur
kerana di beri peluang oleh Allah untuk terus menikmati hidup ini
kerana di beri peluang untuk mencari kesalahan diri dan bertaubat kepadaNya
kerana di beri peluang untuk hidup di samping keluarga yang dianugerahkan

Ya Allah
Semoga umurku dipanjangkan
Rezekiku dipermurahkan
Kesihatanku dijaga
Dan amalanku diterima
Begitu juga buat keluarga serta rakan-rakanku

2010-12-30

Resah


ku pejam mata ku layangkan fikiran
setitik demi setitik ku biarkan cairan mengalir
hati kata lepaskan naluri kata hentikan

sampai bila harus begini?

2010-12-28

Jalan-Jalan ke Bukit Merah Laketown Resort.

Date : 23 - 25 December 2010
With my Family and my mother's youngest sister's family.

Pet Mice

Hamster







Talk to the Hand please

p/s : i love to put watermark on my pictures so that people can't claim the pictures as theirs. ^_^

2010-12-23

Away



- will not updating blog until Monday. want to enjoy my holiday. see ya-

2010-12-22

Tosai

Degupan jantung masih kencang
Nafas hidung masih turun naik
Bukan setakat tangan yang terketar-ketar
Tubuh ikut juga, menggigil kedinginan

Petanda hati terlalu gembira tiba di rumah
atau sejuk sebab tidur dalam aircond suhu 16 tak pakai selimut!
-© Anna

haha~~~



Alhamdulillah. selamat tiba di bumi tanah air tercinta malam semalam.
Satu permulaan yang hebat.
Sebab dapat pekena tosai 2 keping bila sampai rumah.
Dan tidur dengan kura-kura baru.
Dan abang adik pun rindu sama aku.



source


p/s : Tapi telinga masih sakit efek naik kapal terbang dengan hidung tersumbat~~~


p/ss ::: nak buat list nak makan apa sepanjang cuti nie~~~ naik lagi lah kilo aku ni...

2010-12-21

Pulang akhirnya.



Jantung tak berhenti berdegup laju
Hati berfungsi melebihi had
Tangan terketar-ketar
Nafas naik turun


Petanda exam mahu berakhir kah ini
Atau diri tak sabar untuk pulang?
-© Anna


-semoga perjalanan hari ini dilancarkan dan tidak ada apa-apa masalah. semoga-
-tidak sabar mahu melantak tosai di kedai mamak.hehe-
-Selamat tinggal Jakarta. Welcome Ana to Kuala Lumpur, home sweet home-



p/s : selsema masih berbaki, semoga saja tidak ada masalah di airport bila kena scan.haha.buat teman-teman yang tidak pulang, sila jaga diri masing-masing memandangkan cuaca di sini sangatlah tak menentu. 


p/ss ::: Good luck untuk paper last ni!

2010-12-20

Kisah megi dan budak medik

Di suatu petang, menanti detik-detik akhir exam blok 12, blok infeksi dan imunitas. Tiga gadis pingitan lepak-lepak sambil belajar dan mulut tak berhenti mengunyah selama 3 jam berlalu. 


Miss A : moh makan megi. [tepuk-tepuk perut lepas makan pisang goreng]
Miss L : megi double plus telur satu [sambil otak rasa waswas nak makan megi setelah sekian lama tak sentuh megi]
Miss A : kalau ada telur best ni.
Miss L : [sambil memandang Miss N] kau ada telur tak?
Miss N : [blur dan selamba] ada, kat dalam tandas.


Miss A dan Miss L saling berpandangan. ketawa berderai. terasa megi tersekat kat laring. hah! memang bahaya budak medik bila stress nak exam ni.
-© Anna
Source

p/s ::: sampai sekarang masih gelak sorang-sorang ingat kes ni. aduhai kawan aku sorang ni.


p/ss ::: good luck esok exam!

Berambus

Source
Ditanya sepatah
Dijawab sepatah
Dihulur senyuman
Disambut hambar


Senyuman tidak berbalas
Panggilan tidak disahut
Salam tangan tidak bersatu


Tidak mengerti lagikah
Ringan-ringankan kaki
Melangkahlah kau pergi
Tenangkan diriku ini

-© Anna




p/s ::: besok balik wehhhh!!!!!


p/ss ::: perut rasa nak pecah dah, terlampau input kat rumah kawan. hihihi... thanks friends~~~

2010-12-19

Luka

Tidak lagi ku harapkan pada sang angin.
Untuk meniup rindu ini padanya.
Tidak lagi ku pinta pada sang awan.
Source
Untuk melindungi perasaan ini padanya.



Kerana pada akhirnya.
Aku yang terluka sendiri.
-© Anna





p/s ::: penat sangat angkat barang hari ini. terima kasih tak terhingga kepada yang membantu.

p/ss ::: Lagi 2 hari pulang ke pangkuan keluarga. tapi harus tempuh exam dulu.

p/sss ::: sakit makin menjadi-jadi. ini satu ujian wahai diri!

Fractura hepatica [patah hati]



keseorangan. berjalan di dalam bangunan terkenal itu. dingin tubuh ditiup angin airconditioner. gegendang telinga bingit dengan jeritan mulut pengunjung. fikiran melayang jauh, tenggelam bersama gelak tawa sekumpulan remaja. 


hati meronta-ronta kerimasan. jantung berdenyut lemah. jiwa sudah penat. penat dengan lakonan dunia. penat dengan omongan manusia. 


duduk seketika di bangku kayu, jauh di sudut bangunan itu. pandangan di lontarkan pada sebuah kedai, tepat sembilan puluh derajat dari kedudukan mata. otak memutarkan kembali kenangan bersama. penat sudah melupakan namun masih tidak mampu. hasilnya, cairan jernih mengalir setitik demi setitik dari sepasang mata. sudah cuba ditahan, namun tidak berdaya.


cukuplah wahai hati. cukuplah wahai diri. lepaskan memori lama. dia pasti tidak akan kembali. pasti. cukup pasti. walau seribu tahun hati ini membina harapan, ia hanya sebuah sia-sia.


kaki mula mengorak langkah kembali. mahu lari dari kenangan itu. tidak sanggup berhadapan dengannya lagi. janji pada diri agar tidak lagi bernafas di udara bangunan itu. melangkah tanpa arah tuju. kaki, bawalah diri ke mana saja. asal saja hati dapat sembuh kembali.


bahu dicapai oleh seseorang. langkah terhenti. badan tidak dipaling. mendengarkan suara saja sudah tahu. sudah tahu yang hati akan kembali dirobek. seseorang itu kembali lagi. membawa cebisan kisah lama yang tidak pernah dibuang. membawa janji lama yang sekali pun tidak dilupakan.


cukuplah kamu. cukuplah dengan lakonan kosong itu. dengan kaki yang lemah, dengan hati yang patah. perjalanan dimulai kembali. tiada harapan antara kita. itu hakikat. bukan permintaan. pergilah kau mencari mangsa baru. pergilah kau pasang jerat baru. 


























tapi bukan diri ini. tolong. bukan diri ini.

-© Anna


p/s ::: sorry tulisan kecik. sebab tengah kecik hati.


p/ss ::: tak ade kaitan dengan sesiapa pun maupun diri ini [maybe,haha]. hanya sebuah ilusi yang bermain di fikiran.


p/sss ::: jatuh sakit. =(

2010-12-16

Kaulah Sahabat, Kaulah Teman

Sahabat
Semoga saja perhubungan ini kekal selamanya
Walau dilanda masalah
Walau dijengah ketegangan
Walau ditandang kesibukan



Teman
Kita berteman dengan cara kita
Gelak tawa, gurau senda menjadi rahsia utama
Namun tidak bermakna ditinggalkan ketika kekecewaan datang melanda
Cukup indah memori yang tercipta, walau cuma seketika



Sahabat
Andai saja kata-kata aku
Tanpa sengaja menyentuh perasaanmu
Ku hulurkan seribu kemaafan
Ku pinta seribu pengertian



Teman
Dijadikan sahabat sebagai teman paling rapat
Dijadikan sahabat bukan untuk keburukan
Dijadikan sahabat agar kita lebih dekat pada Allah


Oleh itu teman,
Tegurlah aku ketika aku leka
Tegurlah aku ketika aku terlalu kecewa
Nasihatilah aku ketika aku terlalu bangga


Aku sayang kau, wahai sahabat
-© Anna


p/s ::: Ms. A ---> eh, kenapa tulis 2010? tulis kiamat lah, baru takut sikit.
          Ms. N ---> next tyme, next tyme. haha.

p/ss ::: I always love my true friends.


p/sss ::: Another 5 days to go home! Wait for me, Kok Lian.

2010-12-15

oh, Ibu dan ayah, -miss home very much-

"Dan (ingatlah wahai Muhammad), ketika Kami mengikat perjanjian setia dengan Bani Israil: Janganlah kamu menyembah melainkan Allah dan berbuat baiklah kepada kedua ibu bapa dan kaum kerabat dan anak-anak yatim, serta orang-orang miskin dan katakanlah kepada sesama manusia perkataan-perkataan yang baik dan dirikanlah sembahyang serta berilah zakat. Kemudian kamu berpaling membelakangkan (perjanjian setia kamu itu) kecuali sebahagian kecil dari kamu; dan sememangnya kamu orang-orang yang tidak menghiraukan perjanjian setianya." [QS. Al-Baqarah:83]


Ibu 
Ingin saat ini ku kucup dahimu
Ingin rasanya aku peluk erat tubuhmu
Mengalirkan air mata dalam pelukanmu
Pelukan yang dapat menenangkan hati ini

Ayah
Aku rindu cium tanganmu
Tangan yang berhempas pulas mencari rezeki
Aku rindu kata-katamu
Kata-kata yang jarang kau ucap namun dapat menaikkan semula diriku

Ibu, Ayah
Aku rindu menatap wajahmu
Aku rindu masakanmu
Aku rindu nasihatmu
Aku rindu gelak tawamu





Ibu
Maafkan aku ketika aku malas membantumu
Maafkan aku ketika aku merisaukan hatimu
Maafkan aku ketika aku bukan anak yang baik
Kerana sungguh, aku berusaha menjadi yang terbaik

Ayah
Maafkan aku ketika aku bermasam muka
Maafkan aku ketika muncungku panjang sedepa
Maafkan aku ketika aku mengecewakanmu
Kerana sungguh, aku masih mencari makna anak yang baik

Terima Kasih cintaku, ibu dan ayah
Aku bangga jadi anak kalian

Oh! Tak sabar mahu pulang.



p/s ::: another 6 days to go. hati, tolonglah sabar!


p/ss ::: "Tak kiralah berapa lama atau berapa jauh kamu lari dari ibu dan ayah, tak kiralah jauh mana pun kamu belajar, satu saat, bila kamu ada masalah, kamu pasti kembali mengalirkan air mata di pelukan ibu, di ribaan ayah."-My Mum's advice.

2010-12-12

When i feel empty


Earliest time
When i feel empty
I always find you
I always tell stories and probs
I always cry over your shoulder

Earliest time
When i feel empty
You take me out
Taking a walk
Get a fresh air
And then we ended up eating my favorite food

Earliest time
When i feel empty
You give me advice
You motivated me
You tell be to be strong again
You never let me down
And you never bored to wipe my tears

But it was long time ago

Now
When i feel empty
I never find you
I never cry at you
I never share probs with you
I never hanging out with you

Because Now
When i feel empty
I always pray to Allah
Five and plus plus times a day
Crying out my probs to Him
Sharing my sadness with Him

Now
When i feel empty
I will reciting Al-Quran
With tears coming out from my eyes
And it really works
My heart not empty anymore

Now
When i feel empty
I will look and hug my parents's picture
And i will text them instead of you

It is not i hate you Now
Or i don't need you anymore Now

But i realize
You and me are not mahram
Our meeting will make the Syaitan become happy
Our chatting will lead us to adultery
So it is better for us
To limit our communication
To guard our relationship

And as Allah says in Al-Quran : 

"Exalted is He who created all pairs - from what the earth grows and from themselves and from that which they do not know"[Ya-Sin 36:36]

If you are created for me
And i am created for you
We will be together again one day, i believe
Sharing all the things in halal ways
And that time i want you to wipe my
Happiness tears!

Let us keep this love feeling for now
And show them to the world the day i be yours, insya-Allah.
-© Anna




p/s ::: I love you, my future-husband-to-be.

p/ss :::

2010-12-10

Just Sharing....

When I explore back the Infineight group one fine day, i found this short but great video. owh, wait! Infineight  group is a group for students studying at  MJSC LANGKAWI for year 06/07. So a few days before SPM, our Cikgu Hashim just asking for our little help. To do a quick recording, giving some motivational words for MJSC Langkawi's SPM 2010 candidates. Ahah. but i'm a very shy person so I don't do it. Sorry. A thousands respect for those who send their video. May MJSC Langkawi get the first place in Malaysia again. May the history of 2007 happens again!


2010-12-09

Jagalah pandangan, peliharalah kehormatan, tutuplah aurat!!!

Firman Allah SWT,
"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka atau saudara-saudara mereka atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam atau hamba-hamba mereka atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya." [An-Nur"31]

Wahai sahabat wanitaku
Tidak tersentakkah kau ketika membaca ayat-ayat al-Quran
Yang seringkali memperingatkan wanita
Hukum dan cara hidup yang benar
Cara hidup berlandaskan agama Islam

Wahai wanita sekaum denganku
Jagalah pandanganmu, rendahkan penglihatanmu
Bukan bermakna kau tidak bebas melihat dunia
Tapi ketahuilah dunia ini tidak ada yang istimewa
Berbanding syurga di akhirat kelak

Wahai wanita yang amat ku cintai
Peliharalah kehormatanmu sayang
Jangan kau terlalu merendahkan dirimu
Pada mana-mana manusia yang menabur janji
Peliharalah dirimu hanya untuk seorang yang istimewa

Wahai wanita yang ku kasihi
Jagalah pakaianmu, tutuplah auratmu
Jangan kau menampakkan walau seurat rambut
Jangan kau mendedahkan walau seinci lehermu

Apa yang kau banggakan dengan rambut ikalmu
Apa yang kau banggakan dengan leher putihmu
Apa yang kau megahkan dengan lengan gebumu
Tidak ada yang perlu dihebohkan
Jika setiap mata bukan muhrim yang memandang
Mengundang dosa buatmu

Wahai kekasih wanitaku
Apa kau tidak kasihan dengan bakal suamimu
Terpaksa menerima wanita yang sudah tercemar
Apa kau tidak malu dengan dirimu sendiri
Mulut lancar menyindir wanita lain
Memakai tudung menutup dada dikata tidak ada fesyen
Memakai baju labuh besar dikata kuno
Sedangkan ketika itu malaikat mencatat setiap perbuatanmu

Sungguh aku kasihan melihat kamu
Terlalu bangga dengan kecantikanmu
Terlalu leka mendedahkan aurat
Yang mana pada mata insan yang mempunyai iman
Amat membenci perbuatanmu itu
Kerana sungguh! Perbuatanmu itu jauh menyimpang dari ajaran Islam

Apa yang perlu dibanggakan dengan fesyen terkini
Perlukah kita, seorang muslimah mengikut cara hidup agama lain
Sedangkan kita dilahirkan dengan agama Islam yang memandang tinggi terhadap kaum wanita
Tidak bersyukurkah kita?

Wahai saudara wanitaku
Maafkan aku jika aku hanya mampu berbicara di sini
Bukan berhadapan denganmu
Kerana aku tidak mampu
Kerana aku juga tidak sempurna
Hanya mampu berusaha di sini
Semoga kita sama-sama berubah ke arah lebih baik

Wahai wanita yang kucintai
Allah itu Maha Pengampun
Masih belum terlambat jika kita sama-sama mahu bertaubat
Hanya Dia layak menghapuskan dosa kita
Ya, hanya Dia, jadi pintalah pada Nya

Wahai saudara wanitaku
Ketahuilah, aku ada di sisimu
Jika niatmu benar untuk ke arah yang lebih baik
Dan jika kau hanya berniat untuk menarikku
Untuk hidup dengan cara yang dibisikkan oleh syaitan
Maka jauhilah aku, kerana hati aku masih tidak kuat imannya
-© Anna

 "Dan orang-orang yang berusaha dengan bersungguh-sungguh kerana memenuhi kehendak agama Kami, sesungguhnya Kami akan memimpin mereka ke jalan-jalan Kami (yang menjadikan mereka bergembira serta beroleh keredhaan); dan sesungguhnya (pertolongan dan bantuan) Allah adalah berserta orang-orang yang berusaha membaiki amalannya." (Surah Al-'Ankabuut 29 : 69) 
p/s ::: Masih dalam proses menguatkan iman diri sendiri.

p/ss :::

2010-12-07

zaman kecik-kecik

ooo. dulu waktu kecik-kecik, hidup aku macam orang nomad. pindah sana pindah sini. macam-macam felda dah famili aku keluar masuk. ayah aku selalu tukar-tukar tempat kerja tapi yang pasti, tak boleh lari dari FELDA. yang aku ingat, Felda Tenggaroh. tau tak kat mana? kat Johor sana tuuuu. masa tu aku tadika. best gak dok sana. macam-macam kenangan aku ada. hehe. 


haaa. tapi aku tak ingat apa-apa pasal Felda Sg. Koyan yang ada kat Raub. tau tak Raub tu kat mana??? ah, google la sendiri... jangan jadi malas. hehe. mungkin waktu tu aku kecik lagi kot. so, tak dapat nak ingat apa-apa.

credit to my mum
haaa.... teka la mana satu aku. sapa jawab yang bulatan biru tu memang sengal. haha. ingat aku tukar jantina ke apa. ni gambar dengan abang, kakak aku dan ibu aku serta anak-anak murid ibu aku. series, sorang pun aku tak kenal. haha.



rindu zaman kanak-kanak. ibu aku selalu buat jamuan macam-macam kat rumah. pastu penuhlah rumah dengan anak-anak murid ibu aku. best time tu. sebab dapat jumpa makanan yang sangat banyak. hehe. sebab tu sekarang dah jadi macam peti simpan makanan. kuikuikui....


p/s ::: post saja-saja tengah pening lagi dua hari exam oii. hehe!

2010-12-06

Selamat Menyambut Awal Muharram 1432 H

"Sesungguhnya bilangan bulan-bulan di sisi (hukum) Allah ialah dua belas bulan, (yang telah ditetapkan) dalam Kitab Allah semasa Dia menciptakan langit dan bumi, di antaranya empat bulan yang dihormati. Ketetapan yang demikian itu ialah agama yang betul lurus, maka janganlah kamu menganiaya diri kamu dalam bulan-bulan yang dihormati itu (dengan melanggar laranganNya) dan perangilah kaum kafir musyrik seluruhnya sebagaimana mereka memerangi kamu seluruhnya dan ketahuilah sesungguhnya Allah berserta orang-orang yang bertakwa. [at-Taubah:36]"


Dengan Nama Allah yang Maha Pengasih, Maha Penyayang.
[Hari ini pengakhiran tahun 1431H, masuk je maghrib, bermulalah tahun baru bagi umat Islam.]


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini
Setahun sudah masa berlalu
Kini Muharram menjelma lagi
Terima kasih tak terhingga
Ku tadahkan kepadaMu, ya Ilahi
Memberi peluang bernafas di muka bumi
Memberi kesempatan mencari cahayaMu

1432 H disambut gembira
Dengan azam dan tekad yang baru
Semoga dosa lalu diampunkan
Dan semoga kehidupan baru
Penuh dengan kebaikan

Ya Allah ya Tuhanku
PadaMu aku bersujud syukur
PadaMu jua aku menadah tangan
Meminta semoga dipanjang umur
Agar dapat ku temukan Muharram di masa akan datang




Sabda Rasulullah : “Puasa yang paling utama setelah Ramadhan adalah puasa di bulan Allah (yaitu) Muharram. Sedangkan shalat yang paling utama setelah shalat fardhu adalah shalat malam”. (H.R. Muslim) 


Sahabat, klik link ini [muharram dan keutamaan bulan muharram] kalau mahu membaca tentang Muharram. Ini yang saya jumpa. Kalau salah, sila betulkan.


Sedarkah kita? Allah masih memberi kita kesempatan untuk menjejakkan kaki ke tahun baru. Bererti kita masih ada kesempatan untuk mengubah diri kita, dari yang tak elok kepada yang lebih molek. Jom, kita gunakan peluang yang ada. Semoga Allah memberkati setiap usaha kita, Amin.


p/s ::: Selamat tahun baru sahabat.


p/ss ::: trend zaman sekarang, tahun baru Islam tak pernah ingat, diabaikan je. tapi kalau tahun baru 1 januari tu, seronok nak sambut, buat pestalah, konsertlah, lepas tu banyak lah kes maksiat. Semoga kita dijauhkan dari perkara seperti itu. Amin.


p/sss ::: perkara sunnah dan bida'ah dalam bulan muharram --> Oleh Ustaz Rasul Bin Dahri.

2010-12-05

wahai sang pencinta wanita

عَنْ أَبِى هُرَيْرَة َ قَال َقَالََ
 رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ
اِنَّ الْمَرْأَةَ كا لضِّلَعِ اِذَا ذَهَبْتَ تَقِيمُهَا كَسَرْتَه
َاِنْ تَرَكْتَهَا اِسْتَمْتَعتَ بِهَا وَفِيْهَا عِوَجٌ
Dari Abu Hurairah r.a. Katanya :
Bersabda Rasulullah s.a.w. :
"Sesungguhnya kaum wanita itu bagai tulang rusuk.
Kalau engkau berusaha untuk meluruskannya (dengan keras)
akibatnya engakau mematahkannya dan kalau engkau biarkan
dapat engkau pergunakan, sedangkan dia tetap bengkok."
Hadis sahih riwayat Muslim


Bengkoknya tulang rusuk wanita
Bukan bererti degil dan tegar
Menerima nasihat dan pandangan
Dari insan yang mencintai dan dicintai

Bengkoknya tulang rusuk wanita
Bukan bererti harus dibiarkan
Dibiar hanyut diselimuti dosa
Dosa yang membawa wanita ke neraka jahanam

Wahai insan yang mencintai wanita
Dan dicintai oleh wanita
Sanggupkah kau melihat wanita itu
Melangkahkan kaki ke api besar kelak

Duhai pencinta wanita
Janganlah kau biarkan wanitamu
Terpesong dari agama Islam
Agama yang paling agung

Jika wanita mendedahkan auratnya
Tugas kamu sang pencinta
Untuk menegur wanita
Memberi nasihat dan didikan dengan sempurna
Agar auratnya terpelihara
Agar maruahnya tidak dipersendakan

Jika wanita terlalu bergaul bebas
Tugas kamu sang pencinta
Untuk membimbing wanita kembali ke ajaran yang benar
Hukumlah wanita itu dengan sederhana mungkin
Kerana hati wanita cukup rapuh
Bahkan lebih rapuh dari kayu yang ditimpa hujan

Jika wanita meninggalkan solat
Tugas kamu sang pencinta
Tanamkan dalam hati wanita
Satu perasaan takut kepada Allah
Satu perasaan yang membuatkan wanita itu
Selalu sujud dan meminta kepada Allah

Jika wanita merayu dan dirayu
Tugas kamu sang pencinta
Menguatkan hati wanita
Agar tidak mudah terpedaya
Agar kelak wanita selamat dari api yang membara

Duhai sang pencinta
Jika benar kau hidup dengan ajaran Islam
Tegarkah kau melihat saudara Islam mu
Dihanyut dosa sedangkan kau sebaliknya
Tidak tenang hati sang pencinta
Jika membiarkan wanita itu terus membuat dosa

Bimbinglah wanitamu duhai sang pencinta
Janganlah kau menggalakkan wanita membuat dosa
Membiarkan rambut dan susuk tubuh wanita
Menjadi santapan para lelaki lain siang malam 
Apa kau sudi menikahi wanita yang sudah tercemar
Tidak jijikkah kau dengan wanita begitu
Tidakkah kau sedih melihat wanitamu
Ibarat diambil maruahnya dengan mudah


Memang benar kau menikmati semua itu
Berpegangan tangan, bercium-ciuman, bertampar peluk mesra
Namun sampai bila mahu terus hidup dengan dosa
Mungkin kau takut kehilangan wanitamu
Jika kau memberi sedikit nasihat
Apa kau tidak takut berpisah dengan wanitamu
Di akhirat kelak ketika wanitamu dicampakkan ke api neraka
Menyesal kemudian memang tidak berguna

Jadi wahai sang pencinta
Mari mulakan langkah pertama
Bimbinglah wanitamu
Agar tenang hidup dengan ajaran Islam
- © Anna


p/s ::: Siapalah Hawa tanpa tulang rusuk Adam. Mari kita betulkan diri sendiri dan juga teman-teman. Semoga semuanya hidup dalam kesejahteraan. Amin

p/ss:::
wanita muslim dan auratnya