Followers

Me

My photo
Saya Ummi Ana, Pengedah Sah Shaklee No ID 1210215. Jemput like page saya di facebook dan instagram. Sebarang pertanyaan bolehlah Whatsapp 01124121834 atau email hazliana.nurul@yahoo.com Terima kasih singgah di blog saya.
Before you read my posts, please forgive me for my bad grammar. And inconsistent pronoun, for sometimes I use "aku" and sometimes I use "saya", it depends on my mood and the post. Some of them are in English and some in Malay language. And the pictures in this blog mostly from google images. Btw, thanks for stopping by here.

2013-07-18

O & G Department at Bhakti Yudha Hospital, Depok

Assalamualaikum.

It's already been day 25 since me and 5 of my Malaysian friends begin our job in Obstetrics and Gynecologic Department. This time, I have to work at Bhakti Yudha Hospital, Depok. Depok is a city, situated about 1 hour journey from Jakarta. So yes, we need to rent another room here. Money flew again $$$.


And this department really make us excessively-super-duper tired! With only 6 members in this group, we need to rotate our on-call schedule every 3 days, which 2 of us will need to be on on-call duty every night. Our usual work hour is from 7 am until 2 pm, and for whom is on on-call, need to continue the duty from 2 pm until 7 am of the next day. Pffttt...

Even though the patients here not as many as the patients at Tarakan Hospital (Bakti Yudha is a private hospital while Tarakan is a government hospital), but Seriously I feel more tired now compared to when I worked in Interna/Medicine Department.

Ok, that's all for now. Pray for us to keep be strong for another 6 weeks. Amin.

2013-07-12

Performing Umrah in Ramadhan 1433H/2012... Part 3 (Makkah)

Continuation from part 2...


Setibanya di Makkah, kami meletakkan barang di hotel sebelum menuju ke Masjidil Haram untuk menunaikan umrah. Semasa melakukan tawaf, ibu mengikuti ayah dan saya mengikuti adik yang tersayang (haha).. Kami gagahkan juga diri walau ramai juga umat Islam yang melakukan tawaf dan tambah2 lagi, matahari terpacak atas kepala. Selesai tawaf, saya dan adik menunggu ibu dan ayah sebelum meneruskan saie. Dan untuk menyejukkan badan, kami berehat sambil meminum air zam-zam dan membasuh muka dengan air tersebut(my favorite part). Sangat sejuk dan menyegarkan diri. Kalau dulu, masih boleh ke telaga zam-zam di bawah tanah tapi sekarang dah ditutup. Sambil menunggu, kami duduk di satu sudut sambil melihat Kaabah, dan muhasabah diri (favorite part jugakkk, senang cerita, semua kegiatan di tanah suci ni is my favorite!!). 

Daripada Aisyah bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Melihat pada tiga perkara adalah ibadah. Melihat wajah ibu bapa, melihat al-Quran dan melihat lautan." - (Riwayat Abu Nuaim) dan ditambah dengan "Melihat Ka'abah". (Riwayat Abu Daud).




Beautiful...So calming


Selesai saja ibu dan ayah menunaikan tawaf, kami menuju ke Bukit Safa untuk melakukan saie. Kalau 10 tahun dulu saya datang ke sini, hanya 2 floor untuk melakukan saie, tapi sekarang sudah menjadi 4 floor, untuk menampung jumlah umat Islam yang semakin meningkat menunaikan Umrah dan Haji. Alhamdulillah. Kami mengambil keputusan untuk ke tingkat bawah untuk melakukan saie. Dari bukit Safa berjalan ke Bukit Marwah dan seterusnya sebanyak 7 kali. Untuk menyempurnakan ibadah umrah ketiga saya dan adik, kami meneruskan dengan cukur/gunting rambut. Kami lanjutkan dengan solat asar, membaca Al-Quran, Maghrib, Isya dan baru pulang ke hotel. Sempat jugak adik mengajak membeli kebab(favorite: kebab telur!!!)





Kami juga dibawa ziarah luar ke Bandar Jeddah. Setiba di sana, kami singgah di Masjid Baghdadiah, menunaikan solat sunat. Dapat jugak lihat Laut Merah. Setelah itu kami dibawa ke Plaza Kornish.....

On our way to Jeddah



Pada hari kedua terakhir kami di Makkah, kami dibawa ke satu muzium peribadi milik orang Makkah. Dan setelah itu, aktiviti bebas. Macam biasa, saya dan adik berjalan2 mencari makanan. Makanan kat Makkah sangat banyak. Paling best, kebab dan roti arab. Tak kan nak makan makanan Malaysia kat tempat orang kan. Dan pada hari ini, kami khatam 30 juzz al-quran, alhamdulillah, tercapai salah satu target.


flooding in Makkah, once upon a time

Masjidil Haram pada zaman dulu



The collections.



The Purdah girl.. 

Hari terakhir, pagi itu kami menunaikan tawaf wida' sebelum bertolak ke Lapangan Terbang King Abdul Aziz, Jeddah. Sayu hati meninggalkan Masjidil Haram. Ya Allah, Kau permudahkanlah kami untuk kembali ke tanah suci ini, amin.

The only handsome Ayah I have...

Unknown motive

Our rombongan



Dan perjalanan dari Jeddah ke Singapore mengambil masa 8 jam, dengan transit di Abu Dhabi. Sepanjang perjalanan pulang, saya tidur non-stop! Rugi je makanan....huaaaaa!!! Ibu, kenapa tak kejut kakyang makan... Bila sampai di Changi Airport, sementara menunggu flight ke Kuala Lumpur, perut sempat jugak bunyi2 kelaparan. Nasib baik ada bungkus french fries and kuih2 dari Makkah. Haha... Makan dulu...

Changi airport, Singapore

Skytrain station



Waiting for next flight to KLIA

Changi Airport, Singapore

Changi Airport, Singapore

Changi Airport, Singapore
Where do you want to eat?




Dan selamat tiba di rumah pada tanggal 27 Ogos. Dan demam tinggi menggigil selama 2 hari sebab perubahan cuaca (Manja!)

Anak sapa ntah budak kecik tuuu... 

Now I miss there so much.... semoga diberi kesempatan untuk menjejakkan kaki ke sana lagi, insyaAllah.

2013-07-11

Performing Umrah in Ramadhan 1433H/2012... Part 2 (Makkah)

Selamat menunaikan ibadah puasa hari kedua.

Ok, here are the continuation from Part 1...

Jam 8 malam pada hari raya pertama, kami bertolak dari Madinah untuk menuju ke Makkah. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 7 jam, menaiki bas. Sebelum menaiki bas, kami sudah melakukan ziarah wida' di Masjid Nabawi. Hanya Allah yang tahu betapa beratnya hati meninggalkan Madinah, di mana terdapat makam Rasulullah dan para sahabat. Semoga Allah mempermurahkan rezeki kami untuk kembali ke sana. Amin.

Dalam perjalanan, kami singgah di Bir A'li untuk bermiqat, untuk menunaikan Umrah setibanya kami di Makkah nanti. Jam 1 pagi, kami tiba di Makkah dan check-in di hotel. Setelah itu, kami berkumpul dan menuju ke Masjidil Haram untuk menunaikan Tawaf Qudum dan seterusnya melakukan umrah pertama pada Jam 2 pagi. Walaupun di pagi buta, di mana selalunya mata sudah lelap, masih ramai umat Islam yang mengambil peluang untuk menunaikan tawaf dan saie, subhanallah. Alhamdulillah, saya beserta adik selesai menunaikan umrah pertama pada jam 4, dan kami melanjutkan dengan solat subuh berjemaah. 

Kalau nak ceritakan perjalanan kami menurut hari keberapa etc, saya sejujurnya dah lupa. So, I will tell the story randomly. ^_^

Kami melawat ke Gua Thur, Jabal Rahmah, Arafah, Mina dan Muzdalifah pada satu hari yang sama. Setelah makan pagi, kami bertolak ke Gua Thur. Hanya melihat gua thur dari bawah, tak cukup masa nak panjat ke atas. (Kurang stamina haha).

Before starting our journey.. :P
 Setelah itu, kami ke Jabal Rahmah di Arafah. Bagi yang menunaikan haji, jemaah harus berada di arafah pada 9 Zulhijjah. Jabal Rahmah merupakan tempat di mana terjadinya pertemuan antara Nabi Adam dan Hawa setelah diturunkan ke bumi.



Love
*At Jabal Rahmah*


Sekitar Gua Thur

Dari Arafah, kami ke Mina, yang mempunyai khemah-khemah untuk jemaah haji. Setelah itu ke Muzdalifah dan sebelum pulang, kami singgah di Jaranah untuk bermiqat bagi sesiapa ingin menunaikan umrah.

Dalam perjalanan pulang ke hotel, kami diperkenalkan kepada Jabal Noor (atau dikenali sebagai Jabal Hira, tempat Nabi Muhammad SAW pertama kali menerima wahyu), Masjid al-Jinn dan tempat lahirnya Rasulullah SAW yang sekarang menjadi library. 

Pada hari yang lain, saya dan adik (ayah menemani ibu yang tidak berapa sihat) mengikuti rombongan untuk menziarahi Jannatul Ma'la  sebelum bermiqat di Tanaim. Kali ini, saya dan adik menunaikan Umrah berdua :P



Pada hari keberapa ntah, kami ziarah ke Hudaibiyah. Kami dibawa ke ladang unta. Hee, my favorite part, minum susu unta. I never miss buying this Milk, everytime I come to Makkah. :D Dan sebelum balik, kami bermiqat di Hudaibiyah dan kali ini kami menunaikan umrah sekeluarga.

*Ladang Unta, Hudaibiyah*



Boleh ternak ni

Left : Masa kat ladang unta
Right : Bila dah balk dari ladang unta
Transformation of the lazy budak


Here come my Ayah, with my susu unta. haha, tq ayah!


To be continued...

2013-07-09

Performing Umrah in Ramadhan 1433H/2012... Part 1 (Madinah)

Assalamualaikum

Alhamdulillah, Allah give us, *my parents, me and my little bro* chance to perform Umrah again, last Ramadhan-Syawal (1433H). And here I am, as usual, delaying this post for a year! hehe.

Malas nak rotate. haha


We went there using Umrah package by Bahrulmazi Travel and Tours for 12 days ( I think?). Our plane is at 8 am on 15 August 2012 and so we went to KLIA early and have our Sahur there. We transit at Changi Airport Singapore, waiting for another plane to Jeddah. As we are fasting, there's not so much thing we can do (usually my bro and me will find food to eat..hehe) except just walking north and south of the airport which have 3 Terminal and so beautiful!!

Beautiful flower in the Changi airport, Singapore

Waiting for the next plane to Jeddah


The journey to Jeddah took about 8 hours, and because the time zone, we are fasting longer than usual, as we arrive there in the evening, before Maghrib (still on 15th August). And we break our fast soon after arrived there, in the airport. Luckily, they prepare some simple food for people to break fast. :P

Our first meal, eating on our way from airport to Madinah


From Jeddah we ride the bus to Madinah Al-Munawwarah and safely arrived at around midnight. And we check in at our hotel and sleep soundlessly. In the morning (16th August) we gather at the lobby and wait for Ustaz to guide us around the Masjid Nabawi. There is an cemetery known as Jannatul Baqi (click to view history of this place), beside the Masjid Nabawi, where many members of the Prophet’s (peace and blessings of Allah be on him) close family, around ten thousand of his companions (Sahabah) and many prominent, pious personalities are buried. 

After that, me and my Ibu took our chance to go into Raudah to ziarah/visit Maqam Rasulullah. There's too many people in that area, compared to the first time I come here (around 2002). Subhanallah. And I have my experience to break fast in Madinah with other Muslims. Here, you do not need buy food for break fast. There so much generous Muslim that prepare food, and the main meal is Roti Arab. And I kinda like it, and eat too many of them through my staying at Madinah and Makkah (that's why my cheek become chubbier, again. haha).

Outside Rawdah area
Note : that guy is chewing Siwak :P

My little bro, waiting for Maghrib azan

Outside Madinah mosque, in the evening

Our first journey around Masjid Nabawi, on first day here

There is Rawdah area, under the green Kubah


On second day at Madinah, we go to Masjid Quba, Masjid Qiblatain, Kebun kurma and Jabal Uhud. There's story behind each historical places. And I believe, we already learn them in primary and secondary school right!

Masjid Qiblatain, Madinah (Mosque of the Two Qiblas). It is historically important to Muslims as this is where in Rajjab 2 AH the revelation of the Quran came to change the direction of the qibla from Bait-al-Maqdis in Jerusalem to the Ka’bah in Makkah.

Masjid Quba, Madinah


People selling stuff, around Masjid Quba




Kurma tree at Kebun Kurma

Ibu's little child



Budak busuk

Around Mount Uhud



On the third day, we just take a walk nearby the hotel. And there's Danwood supermarket where we buy kurma (there's variety of kurma sold here) and do a little shopping :P

My Ayah loves buying Kurma

The last day we perform Solat Terawih : Subhanallah, sangat tenang malam itu, dengan alunan suara imam yang menusuk ke jiwa. Apabila Imam membaca doa dalam solat, ramai yang mengalirkan air mata terutama orang arab yang betul2 memahami apa yang diucapkan oleh Imam. Sebak mungkin kerana terpaksa mengucapkan selamat tinggal kepada Ramadhan. *Yes, I dont finish my terawih at the mosque because need to do business in the restroom, and seriously, I regret it....*

And here come the Hari Raya Aidilfitri. In the morning, I ask forgiveness from my Ibu and Ayah and my little bro before going to Solat Raya. Thanks Allah, for giving me chance to celebrate Raya at Madinah, near to Maqam Nabi Muhammad SAW. And I miss this memories so much!


View from rooftop of Masjid Nabawi, in the morning of Hari Raya. Beautiful, isn't?

About 8 pm, we departed from Madinah to Makkah Al-Mukarramah..... So I will continue my post to part 2. See ya.

*Sorry for bad grammar..

2013-07-07

Way to know husband :P

2013-07-01

Goodbye tarakan hospital

Supposedly i make this entry a week ago, but cant find suitable time. So here i am, saying goodbye to Tarakan Hospital, Central of Jakarta. I practice in Interna Department here from 15 April until 22 June 2013, with my coursemates  : 6 of them are Malaysians and 3 are Indonesians.

In this hospital, there are 6 Internist, 3 cardiologist and 3 pulmo specialists. So many knowledge I get from those 12 specialists. This hospital is goverment's, so yes, there are too many patients to learn about. The clinics are always busy, specially in Cardio clinics, which have an average 100 pt per day, or more.

Even we are the first group in Interna department here, but the doctors treat us kindly, and they are willingly to teach us, which for sure, sometimes they got angry at us when we can't answer simple Q. Heee.

Our 10 weeks are divided into 6 weeks in Interna, 2 weeks in Cardio and 2 weeks in Pulmo.
And every week we have minimal 2 case presentations per group and minimal 1 case report per individu. Our oncall schedule is at 3 pm until 7 am, 2 coassistants per day. And I partner up with my housemate, Amira. We stay at Emergency department or IGD which means Instalasi Gawat Darurat. Here we can learn and get the chance to do IV infusion, CPR, ECG, catheterization, diagnose pt and many more. And the doctors in this department are very helpful and kind enough to teach me when I ask Q.

10 weeks went by just like that. And we have our final exam for each part of Interna department : Interna, Cardio and Pulmo. For interna, 10 of us are divided into 5 group and each group are test by different Internist. And me with Efi got Dr. Briliana, SpPD as our examiner. She is young, kind and beautiful Internist. I always admire her way in treating and talking to pt. For Cardio test, we got 40 MCQs and 5 simple essays. And we have open book exam for pulmo. And yet, we still dunno our result until now.

And now, I got Obstetric and Gynaecology as my second rotation. So the next post maybe I will write about my new department. See ya.