Followers

Me

My photo
Saya Ummi Ana, Pengedah Sah Shaklee No ID 1210215. Jemput like page saya di facebook dan instagram. Sebarang pertanyaan bolehlah Whatsapp 01124121834 atau email hazliana.nurul@yahoo.com Terima kasih singgah di blog saya.
Before you read my posts, please forgive me for my bad grammar. And inconsistent pronoun, for sometimes I use "aku" and sometimes I use "saya", it depends on my mood and the post. Some of them are in English and some in Malay language. And the pictures in this blog mostly from google images. Btw, thanks for stopping by here.

2011-10-29

Randomness Saturday

Haruslah. 
Seorang kawan itu saling membantu di kala susah, 
bersama juga di kala senang.

Zedge


Dan bukanlah. 
Seorang kawan itu ada di kala gembira, 
tetapi lesap di kala masalah menampakkan batang hidung.


2011-10-27

Nothing here

Diam.

Membisu.

..........



























.....................













Setelah harapan baru kau berikan, kenapa harus hati ini kau hancurkan.

Mungkin hanya jiwa ini yang memasang impian, sendiri. Tapi tidak kau.








............

Diam, kecewa.











*Kelu lidah. Bekukan hati.*

Tiada kaitan dengan sesiapa, hanya omong kosong, maybe.

2011-10-26

#Wordless Wednesday - Back to past 2

abaikan tarikh di situ. Setting kamera x betul.

2011-10-23

Sebungkus 50 sen saja!

Lelong lelong. Sebungkus 50 sen. Mana nak dapat nasi lemak 50sen zaman sekarang ni. Susah. Ada lagi ke 50sen? Paling murah aku pernah jumpa 70 sen. Dekat chow kit. Sedap gak nasi lemak makcik tu. Balut dengan daun pisang lagi tu. Original nasi lemak. Tapi lagi sedap kalau ibu dan opah aku yang masak. Tak leyh lawan la.

Ahad lepas, pertama kali aku buat soto ayam sendiri. Hari ni pulak, first time aku buat nasi lemak. Selama ni kerja aku makan nasi lemak yang ibu masak je. Haa, bila jauh-jauh dengan famili, kena la masak sendiri. Terpaksa, kalau nak makan. Sapa lagi nak masakkan kat sini. Takkan nak suruh kawan pulak. Tak baik, tak baik.

Macam biasa, pagi-pagi jalan pergi pasar. Tak jauh pun. 8 minit jalan kaki, berlenggang-lenggang. Oh, aku bukan rajin sangat pergi pasar kalau kat Malaysia. Kat sini je bajet rajin.

Anggur

Telur rebus + salad




Sotong

Tadaaa. Nasi Lemak 50 sen.

Nasi lemak 5 Kupang. Made in Tg Duren.

Hah. Dah. Nak g wat assignment. Esok kena hantar. Tak siap-siap lagi ni...

2011-10-20

Esok Exam Lagi

Aish. Hampir tiap-tiap minggu ada exam. Exam, exam, exam. Gugur rambut lama-lama camni. *Takde kaitan*

Eh, esok exam tapi boleh lagi sibok on9 dok update blog bagai.

Sukanya...


Relaks otak jap. Penat. Ngantok. Masa nak exam la rasa nak tidur lama-lama. Kalau tak, sanggup berjaga sampai pukul 3 pagi.

Hari ni ada satu kelas je. Tetibe rasa semangat lak dalam kelas tadi walaupun kelas tu agak bosan. Heee.

Okay, off to study again. Susah sebenarnya nak fokus kat buku ni. Another 17 hours to exam. And after 50-minutes examination, will going to CL for mind-relaxation . Hahaha.... Insya-Allah.

*Kaki dah semakin pulih, post-bicycle-accident-after-9 years-since the last accident.

2011-10-17

Rahsia Hati

Setiap orang ada rahsia masing-masing, samada pasal perasaan, kesihatan, kewangan, hubungan dan pelajaran serta kehidupan. Tak ada sesiapa yang boleh lari dari rahsia. Kadang, kita tak sanggup nak simpan rahsia sorang-sorang. So, kita akan mencari seseorang untuk berkongsi rahsia.

1. Diari
Ada orang selesa untuk luahkan segala apa yang dirasai dan difikirkan pada sebuah diari. Mungkin bagus sebab sekurang-kurangnya tak perlu melibatkan orang lain. Tapi bahayanya jika diari kita dicuri atau ada orang mengintip isi diari kita. Well, kita tak boleh nak percaya orang 100% kan. Ada sesetengah orang yang memang suka ambil tahu kisah orang lain akan cuba untuk mencari kesempatan membaca diari kita.


2. Strangers
Ada jugak orang yang selesa bercakap tentang masalah atau tentang kehidupan sehari-hari pada orang asing aka strangers. Bukan pada PATI tau. Sekarang kan zaman IT. Facebook, chatting dan lain-lain memudahkan kita berkenalan dengan orang yang kita tak kenal sebelum ni. Dan lama-lama kita akan berkongsi tentang hidup kita. Bukan tak bagus, kira ok la sebab orang tu tak kenal kita. So kita boleh cerita apa saja. Tapi kalau orang tu niat jahat, kita juga yang jadi mangsa. Takut diambil kesempatan pulak.

3. Teman lelaki atau teman perempuan
Bila bercinta, semua perkara nak diceritakan kat kekasih. Pasal kawan lah, pasal famili lah. Bak kata orang, tiada rahsia antara mereka. Tapi hati-hati, bila dah putus nanti, semua cerita akan tersebar. Dan mungkin juga cerita-cerita itu yang patut menjadi rahsia dijadikan bahan ugutan untuk mendapatkan sesuatu.

4. Kawan baik
Kena tengok juga kawan tu jenis macam mana. Ada kawan yang pandai simpan rahsia. Kita cerita apa pun, dia tak akan bocorkan walaupun tengah bergaduh ke ape kan. Tapi ada kawan yang jenis mulut tak dapat nak dikawal. Main hentam je lampu merah ke hijau ke. Silap haribulan, segala rahsia kita akan tersebar luas. Habis semua orang pun tahu. Jenis kawan macam ni, lebih baik kita jangan bagitau rahsia kita. Bikin marah je!

5. Ahli keluarga
Tak semua, tapi ada jugak ahli keluarga yang jenis tak simpa rahsia. Bila kita cerita satu benda yang mana mungkin mengaibkan kita, dia ni akan menjaja cerita kita kat orang lain. Kadang-kadang ditokok tambah pulak tu. Memang parah kalau ada sanak saudara, pakcik-makcik, sepupu yang jenis macam ni.



Cara paling selamat dan senang untuk kita meluahkan segala sesuatu adalah berdoa pada Allah. Sebab Allah tak akan bocorkan rahsia kita. Allah tak akan bagitau kat jiran, kat kawan kita. Dan Allah boleh bantu kita jika kita sering berdoa pada Dia. Dengan berdoa, kita akan rasa lebih dekat dengan Allah, Tuhan yang menciptakan segala sesuatu di muka bumi ini. insya-Allah.

2011-10-16

Soto ayam di hujung minggu

Hari ahad merupakan satu-satunya hari untuk aku rehat. Sebab kelas aku sampai ke hari sabtu. Dan pada hari ni la nak rasa makan best-best. Mula-mula teringin makan nasi lemak. Tapi keinginan nak makan soto tu lagi kuat. So, masak soto dulu la.

Dan kalau korang nak tau, aku seumur hidup tak pernah masak soto sendiri. Selalu makan yang ibu atau opah aku masak. Tu la, bila ibu suruh belajar masak masa cuti sem takmau, degil. Heee.

Lepas cari resepi kat google, pergi pasar beli barang-barang. So mulalah proses memasak. Nasi impit pon kena buat sendirik sebab takde yang segera punya. Haa, tapi kat sini takde gambar nasi impit aku tu atas dua sebab; tak berapa nak jadi dan kedua sebab tak sempat ambil gambar, dah kena baham dulu.

Bahan-bahan sampingan

begedil sardin ^_^

Makan dengan kuew tiau untuk lunch sebab nasi impit dah habis
Dan ni jugak pertama kali aku buat begedil dalam hidup aku. Nasib baik jadi lah jugak. Tak hancur. Sedap ke tak, tu rahsia.

Rasa best lak masak sesuatu yang lain bila hujung minggu. Terasa macam kat rumah. Ye la, hari-hari biasa, asyik masak benda yang simple je. Sekali seminggu bagi perut makan best sikit.

Betul orang cakap, bila belajar jauh dari famili, nak tak nak, kena belajar masak jugak. Salah satu langkah persediaan nak jadi isteri orang ni. Heee.

2011-10-15

bufday..

Selamat hari jadi buat kakak ku...


I heart you always.... 

2011-10-14

Gara-gara bas dibakar, ratusan pelajar Ukrida terkurung di dalam U.

Haaaa. Abaikan tajuk. Saja nak buat gempak...

Fuhh. Penat jawab exam, ingat nak balik rumah lepak-lepak, masak-masak, makan-makan. Tapi tetiba nampak ramai pelajar patah balik. Rupanya ada demo dekat jalan. Dah cuak dah, takkan demonstrasi kat Kedutaan baru-baru ni pindah dekat Uni aku pulak. Ooo, tapi rupanya demonstrasi penduduk salah satu kampung dekat dengan Uni aku... Sempat jugak ajak kawan aku pergi usya dekat-dekat, tapi hampa, demonstrasi tu bukan dekat depan Uni aku. Jauh kedepan sikit. Bila tak puas hati, siap ajak kawan pergi naik tingkat 7 sebab nak tengok jugak. Nak naik lif, ramai orang, so, bersenam sikit, naik tangga. Semangat gilak la.. Tak pernah tengok demo secara life.

Haa, bila dah nampak, baru puas hati. Nampak ada asap hitam berkepul-kepul ke awan. Pencemaran sungguh. Rupanya diorang bakar bas dan motorsikal. Tak patut betul. Kitorang kena stay kat dalam Uni sampai orang habis solat Jumaat. Masa balik tadi, jalan kaki, lalu sebelah bas tu, memang banyak gila debu hitam dia. Boleh pulak ada budak-budak kecil main dekat-dekat situ. Bahaya betul. Polis pun masih berkawal lagi. Nasib baik takde pape jadi walaupun cuak la juga jalan kaki tadi. Heee. Alhamdulillah.

 Ni ada laporan berita kat salah satu akhbar negara ni.

Sebuan Metromini masih menyala akibat dibakar massa dalam tawuran dua kelompok massa di Jalan Arjuna Utara Jakarta Barat, Jumat (14/10/2011) siang ini.

Warga Marah karena Rumah Akan Digusur

JAKARTA, KOMPAS.com — Hingga saat ini, ratusan orang yang marah berkumpul di Jalan Arjuna Utara, Kebon Jeruk, Jakarta Barat, Jumat (14/10/2011). Rumah mereka di Kampung Guji, Duri Kepa, akan digusur.

Menurut informasi sementara, ratusan rumah di perkampungan padat itu akan digusur oleh pengembang. Pagi tadi kampung mereka didatangi oleh orang-orang yang akan menggusur paksa. Warga melawan dengan membakar metromini dan sepeda motor yang ditumpangi orang-orang yang akan menggusur paksa itu. Baca lagi...

2011-10-11

Learning to accept a "NO"

It is not okay when you can't accept the answer NO in your life. Really not okay. You think you can have everything you want in this life. And when you don't get any of them, you will get angry and start to piss off people. And you think that's very cool of you, but it is really NOT okay.

Pepatah melayu ada mengatakan, hidup umpama roda, kejap kat atas kejap kat bawah. Bukan semua yang kita nak kita akan dapat. Tak semua. Dan tolong, ubah la perangai. Bila tak dapat apa kau mahu, kau mula merajuk, masam muka, memberontak sampai kau dapat apa kau nak. Itu bukan usaha. Itu mengada-ngada dan pemalas!

Google


Kau anggap kau lah Diva. Bila kawan kau kata TIDAK, kau tinggalkan dia, macam dia bersalah sangat. Lepas tu tak bertegur sapa berhari-hari. Bila kau dah tak ada kawan lain, kau balik pada dia. Erm, alienkah kau? Tak ada perasaan? 

Ah, really. I'm pissed off.

Happy birthday to a friend of mine... Have a blast =)

2011-10-10

the Words that I keep


Your Smile Brings Light Into My Days
The Thought Of You ,Warms My Night
To Hold You In My Arms ,
Even In My Dreams It Feels So Right
Loving You

You Never See The Way I Look Into Your eyes
You Never Realize The Love I Feel inside
Pain And Sorrow That Haunted Me ,
Cause Words I’ve Left Unsaid To You

Now You Found Someone Else To Love
Deep In My Heart, My Love Won’t Fade Away
To Hold U In My Arms
Even In My Dreams It Feels So Right Loving You

-My Confession by Afgan

2011-10-09

09.10.11


Being nice to someone you dislike doesn't mean you're a fake. It means you are mature enough to tolerate your dislike towards them.
 Esok dah mula blok baru. Urogenital block.

Hari ni taktau nak buat apa. Kelmarin dan semalam dah jejalan. Maybe hari ni duduk rumah je la. Takde orang ajak keluar. Semua pun malas kot. Aktiviti hari ni : Aku tenung laptop, laptop tenung aku. Sampai bosan.

...............

Bukak facebook tadi, ada kawan share gambar ni. Baca dan amalkan. Semoga hidup kita lebih bermakna.



CARA RASULULLAH S.A.W MENJAGA KESIHATAN DIRI

SELALU BANGUN SEBELUM SUBUH

Rasulullah mengajak umatnya untuk bangun sebelum Subuh bagi melaksanakan solat sunat, solat fardu dan solat Subuh secara berjemaah.

Hal ini memberi hikmah yang mendalam antaranya mendapat limpahan pahala, kesegaran udara subuh yang baik terutama untuk merawat penyakit tibi serta memperkuatkan akal fikiran.

AKTIF MENJAGA KEBERSIHAN

Rasulullah sentiasa bersih dan rapi. Setiap Khamis atau Jumaat, Baginda mencuci rambut halus di pipi, memotong kuku, bersikat serta memakai minyak wangi.

“Mandi pada hari Jumaat adalah sangat dituntut bagi setiap orang dewasa. Demikian pula menggosok gigi dan pemakai harum-haruman.” (Hadis riwayat Muslim)

TIDAK PERNAH MAKAN BERLEBIHAN

Sabda Rasulullah w yang bermaksud: “Kami adalah satu kaum yang tidak makan sebelum lapar dan apabila kami makan tidak terlalu banyak (tidak sampai kekenyangan).” (Muttafaq Alaih)

Dalam tubuh manusia ada tiga ruang untuk tiga benda: Sepertiga untuk udara, sepertiga untuk air dan sepertiga lainnya untuk makanan.

Bahkan ada satu pendidikan khusus bagi umat Islam iaitu dengan berpuasa pada Ramadan bagi menyeimbangkan kesihatan selain Nabi selalu berpuasa sunat.

GEMAR BERJALAN KAKI

Rasulullah berjalan kaki ke masjid, pasar, medan jihad dan mengunjungi rumah sahabat. Apabila berjalan kaki, peluh pasti mengalir, roma terbuka dan peredaran darah berjalan lancar.

Ini penting untuk mencegah penyakit jantung. Berbanding kita sekarang yang lebih selesa menaiki kenderaan. Kalau mahu meletakkan kenderaan, mesti letak betul-betul di hadapan tempat yang hendak kita pergi.

TIDAK PEMARAH

Nasihat Rasulullah ‘jangan marah’ diulangi sampai tiga kali. Ini menunjukkan hakikat kesihatan dan kekuatan Muslim bukanlah terletak pada jasad, tetapi lebih kepada kebersihan jiwa.

Ada terapi yang tepat untuk menahan perasaan marah iaitu dengan mengubah posisi ketika marah, bila berdiri maka hendaklah kita duduk dan apabila sedang duduk, maka perlu berbaring.

Kemudian membaca Ta’awwudz kerana marah itu daripada syaitan, segera mengambil wuduk dan solat dua rakaat bagi mendapat ketenangan serta menghilang kan gundah di hati.

OPTIMIS DAN TIDAK PUTUS ASA

Sikap optimis memberikan kesan emosional yang mendalam bagi kelapangan jiwa selain perlu banyakkan sabar, istiqamah, bekerja keras serta tawakal kepada Allah s.w.t.

TIDAK PERNAH IRI HATI

Bagi menjaga kestabilan hati dan kesihatan jiwa, semestinya kita perlu menjauhi daripada sifat iri hati. “Ya Allah, bersihkanlah hatiku dari sifat-sifat mazmumah dan hiasilah diriku dengan sifat-sifat mahmudah.”

PEMAAF

Pemaaf adalah sifat yang sangat dituntut bagi mendapatkan ketenteraman hati dan jiwa. Memaafkan orang lain membebaskan diri kita daripada dibelenggu rasa kemarahan.

Sekiranya kita marah, maka marah itu melekat pada hati. Justeru, jadilah seorang yang pemaaf kerana yang pasti badan sihat.

"BAHAGIA sebenarnya bukan MENDAPAT tetapi dengan MEMBERI. Sebenarnya, banyak lagi cara hidup sihat rasulullah.. semoga hati kita semakin dekat dengan Nabi yang amat kita rindukan pertemuan dengannya.."-) - 
Oleh Ustaz Zawawi Yusof

2011-10-06

Pleno Blok 19

Blok kali ni aku belajar tentang Cardiovascular Diseases. Banyak juga penyakit yang aku kena tau. Daripada aetiology, pathophysiology, symptoms dan lain-lain. Belajar pasal heart failure, congenital heart diseases dan bla bla bla. Menarik sebenarnya jantung ni tapi complicated sikit.

Semalam kitorang ada Pleno. The whole batch gather to discuss a few cases which we are assigned to do last two weeks. We got 6 cases, in which means, only 6 from 24 groups are selected to do the presenting in front of others. And not lucky enough, my group is one of those 6 groups.

Nasib baik bukan aku yang kena present. So, aku just duduk diam-diam atas kerusi sambil dengar one of my group-mates present. Mesti cuak kan. Ye la, dekat auditorium, penuh dengan orang. Aku tak pernah present. Ada sindrom cuak-nak-pengsan.

Google


Dah la dapat tempat duduk yang hujung sekali, so tak berapa pun nak nampak slide yang ditayangkan untuk tontonan umum. Sejuk lak tu, aircond direct je atas kepala kot. Bosan sebab tak nampak slide, so aku pun ambik kesempatan meng-usya orang-orang di depan aku. Ye la, bila lagi nak usya orang kan. Mana ada orang perasan aku meng-usya sebab mesti semua orang tengah sibuk fokus kat group-mate aku yang tengah present pasal gagal jantung. Ada la beberapa orang yang menarik untuk di-usya. Haha. Mujur tak kantoi.

Hari ni ada exam terakhir untuk blok ni. Semoga dapat buat dengan baik. Pray for me.

Esok cadang nak pergi jejalan jumpa encik dugong dan encik shark. insya-Allah kalau jadi.

2011-10-03

Pedih kehilangan


Kehidupan memerlukan kita menyayangi orang lain. Mungkin satu, dua atau lebih. Kita yakin kita dapat menyayangi insan lain selama hidup kita. Memori dicipta, untuk menyerikan lagi hubungan kasih sayang yang diharapkan tidak ada akhirnya.

Namun satu saat pasti kita akan merasai pengalaman perit, pengalaman yang meruntuhkan segala harapan dan impian kita. Saat di mana kadang kita rasa tidak ada arah tuju. Kadang kita terlalu meratapi sehingga menyalahkan takdir. Saat di mana insan yang kita sayangi, tiada lagi di sisi kita.

Runtuh segala impian yang kita bina bersama. Dia pergi di atas ketentuan Ilahi. Meninggalkan kita sendiri, tanpa sebarang amaran awal. Dan saat itu, dunia gelap di pandangan mata. Udara seakan-akan tiada lagi untuk dihidu.

Sampai bila harus begini, hidup perlu diteruskan. Itu kata-kata normal dan wajib didengar di cuping telinga kita, diucapkan oleh orang sekeliling yang masih setia di sisi kita. Namun, perit di hati kita berbeza-beza. Tahap kepedihan bergantung pada sejauh mana rasa sayang kita. Untuk melupakan dalam sekelip mata, memang mustahil. Rasa bengang, marah pada orang sekeliling yang seakan-akan tidak memahami perasaan kita.

Tapi haruslah kita ingat. Sejauh mana rasa perit kehilangan itu, Dia ada di sana untuk membantu kita. Selama mana kita perlu untuk meratapi, Dia tetap menunggu, setia untuk mendengar segala kepedihan hati. Kerana kelak, kita juga akan kembali padaNya.