Followers

Me

My photo
Saya Ummi Ana, Pengedah Sah Shaklee No ID 1210215. Jemput like page saya di facebook dan instagram. Sebarang pertanyaan bolehlah Whatsapp 01124121834 atau email hazliana.nurul@yahoo.com Terima kasih singgah di blog saya.
Before you read my posts, please forgive me for my bad grammar. And inconsistent pronoun, for sometimes I use "aku" and sometimes I use "saya", it depends on my mood and the post. Some of them are in English and some in Malay language. And the pictures in this blog mostly from google images. Btw, thanks for stopping by here.

2015-03-28

Second Chance?


Malam tadi, aku tengok cerita Ajaibnya Cinta episod 4. Well, I downloaded it from the internet, because I seriously don't like watch it on TV with those 'Iklan"sss... Malas nak menunggu.

Dan, aku tertarik dengan satu ayat ni,

"Kalau kau nak accept dia balik, kau kena maafkan, kau kena lupakan semua benda. Kalau tak, masalah nanti, kau akan ungkit dan ungkit dan ungkit."

Dush... Terkesima kejap.

And I keep thinking, well, I decided to give THE second opportunity once, after all the things he had done. But I just, you know, JUST can't forget the past. No matter how hard I try to forget them, they just keep coming and coming, hacking my mind and feelings.

This is where I do mistakes...

Mistakes that had BIG result in my relationship with him,

coz it end the relationship.

Although I know, my heart still missing him.

Still.

Miss.

Him.

And I keep blaming others, the people that being around us, for making this relationship didn't work as I hope and thought. Because I am too afraid to admit my own mistake. Or maybe I am being selfish?

But, as time goes by, I realize, the relationship doesn't work, not because others. But the main problem is me and him.

Me, for not being able to forget everything before giving him THE second chance.
And him, for not being strong enough to fight for me.

And, now. It's over.

It's O V E R.

And I will always remember this, my previous mistakes, only for to teach me not to repeat the same mistakes, ever again. Hopefully.

Haha. Nonsense.

2015-03-26

Percutian ke Sabah - Hari Ke Empat

Next day is our last day in Sabah. Sedih ke? Sedih la jugak sebab lepas ni kena balik menghirup udara tercemar di KL tu. Dan takde dah tengok view cantik hari-hari macam kat KK ni.

Pagi kami bermula agak Kelam Kabut sikit. Sebab apa? Supposedly, the driver came to pick us up to go to the airport by 7.30 am. Two of us will go back to KL earlier than others because they already bought plane tickets departing at 10 am. Tapi bila jarum jam dah tunjuk jam 7.45 dan Abang Sufyan tu tak datang-datang lagi, masing-masing muka dah cuak. Kalau terlepas flite, giler nak beli tiket baru. So, aku try call En. Rizalman (tuan punya homestay aka our tour agent), dengan harapan dia ada la penyelesaiannya. Luckily, dia ada kawan yang bawak teksi, so dia call teksi suruh ambil dua kawan kami ni.

Tetiba, muncul dah kereta Exora yang bawak kami selama 3 hari di Sabah ni. Rupanya Abang Sufyan tu terlajak tidur, mesti sebab penat giler bawak kami ke sana sini, dari pagi buta sampai larut malam. Tak jadi nak marah sebab kesian dekat dia. So, I cancelled that taxi. Nasib baik jem kat KK ni tak separah dekat KL walaupun hari kerja.

Di Kota Kinabalu International Airport Terminal 1


Bila sampai Terminal 2 KKIA (Kota Kinabalu International Airport), ingatkan dah boleh lega bila dah turunkan beg kawan kami ni. Nasib baik tak gerak lagi. Rupanya salah Airport! Untuk korang yang nak pergi ke Sabah, keep in mind, Terminal 2 hanya untuk penerbangan AirAsia. Selain AirAsia, semuanya di Terminal 1. Pergh, apa lagi, pecutlah pergi ke Terminal 1. Nasib baik sempat nak check-in. Alhamdulillah.

After that, kami pergi mengisi perut dekat kedai makan area KK, bawah apartment ape ntah. I had Nasi Goreng again for my brunch. Maybe sebab rasa bersalah, kali ni Abang Sufyan tu yang bayar untuk makanan kami.

Di Anjung Senja Waterfront


Lepas makan, kami kena balik semula ke homestay untuk check-out sebab ada orang lain nak masuk. Selesai je check-out, kami lepak dekat tepi pantai dekat-dekat dengan Anjung Senja Waterfront sementara menunggu Abang Sufyan pergi solat Jumaat di Masjid Negeri Sabah.

Anjung Senja Waterfront

Thank to Abang Sufyan for taking this picture.
Suka Sangat gambar Candid macam ni.


Pasar Filipina, Kota Kinabalu
Lepas solat Jumaat, kami pergi ke Pasar Filipina untuk meneruskan pencarian ole-ole. Tak ramai sangat orang masa tu, maybe sebab bukan cuti sekolah. Agak panas jugak dalam pasar tu, sape tak tahan panas tu, bawaklah kipas tangan tu. Kat sini, banyak pilihan ole-ole dan boleh dikatakan setiap kedai tu jual barangan yang sama. So kena pandai pilih kedai dan kena pandai tawar-menawar harga.

Sini banyak jual Mutiara (gelang, butang baju melayu, rantai, cincin), ada mutiara dari air tawar dan air masin. Kalau nak cari keychain, fridge magnet, baju tshirt dewasa dan kanak-kanak pun boleh beli kat sini.

Kami tak lama kat sini sebab tak tahan sangat panas. Lepas tu kami pergi pulak ke shopping mall Centre Point untuk makan petang. Just jalan-jalan je kat sini, tak beli apa-apa pun. Tengok gelagat orang sabah.

Pantai Tanjung Aru, Sabah
Lepas solat, sebab dah pukul 5 petang, Abang Sufyan bawak kami pergi tengok Sunset! Yeay, akhirnya dapat jugak tengok Sunset kat KK ni before balik KL. Sebelum ke Pantai Tanjung Aru yang berdekatan dengan Terminal 2 KKIA, kami berhenti di satu tempat yang boleh tengok kapal terbang berlepas. First time experience jugak ni.

MAS flight in action


Then, kami menikmati pemandangan matahari terbenam di Tanjung Aru...

Sunset, Pantai Tanjung Aru
Panorama View


6.30 petang, kami sudah check-in di kaunter AirAsia di Terminal 2. Tiket kami jam 8.30 pm, so sempat solat dan duduk-duduk bluetooth gambar dari kawan-kawan. Penat sangat tapi happy dapat pergi banyak tempat baru. Dulu masa PLKN kat Papar, Sabah, tak sempat berjalan sangat pun.

Trip to Sabah → Tamat Sudah...Berakhir sudah percutian selama 4 hari 3 malam aku dan 6 orang kawan ke Sabah. Sorry kalau info yanng korang cari takde dalam post aku ni.

Aku nak ucapkan Terima Kasih banyak2 dekat kawan-kawan aku yang ikut trip kali ni. Next time, kita pergi tempat lain pulak okay. 

Terima Kasih jugak dekat En.Rizalman untuk pakej yang sangat berbaloi, tak terlalu mahal, sesuai sangatlah dengan kami para penganggur ni. Homestay pun sangat selesa. 

Terima Kasih banyak-banyak pada Abang Sufyan sebab melayan kerenah kami, yang selalu lama-lama dekat satu tempat tu, dan tq sebab jadi Tukang Ambek Gambar kami.
*Credit to my Friends, Alma, Akma, Nadia, Aliya, Wawa dan Anis untuk gambar-gambar*

Till Next time...
Day 4 Expenses :
Lunch - RM 10
Others - RM 40

Total Day 4 : RM 50

*RM 835.30
(kumpul duit punya la lama, habiskan duit, 4 hari pun boleh)

Lagi tentang Sabah :
Percutian ke Sabah - Flight Ticket, Homestay dan Kereta
Percutian ke Sabah - Hari Pertama
Percutian ke Sabah - Hari Kedua
Percutian ke Sabah - Hari Ketiga

2015-03-25

Percutian ke Sabah - Hari Ketiga


Okay, setelah berjalan-jalan di kawasan Kundasang dan jiran-jirannya, hari seterusnya kami akan menjejakkan kaki ke Pulau pulak. Penat semalam masih tak hilang lagi, tapi demi pulau, kami gagahkan diri untuk bangun dari tempat tidur.

Pulau Manukan, Kota Kinabalu
Kami terus pergi ke Jesselton Point Jetty, tak singgah breakfast pun. Masing-masing dah isi perut dengan Nescafe panas di homestay. Lagipun, Abang Sufyan ada belikan kami kuih-muih, sungguh baik hati cik abang sorang ni. Tenkiu...

Pintu Gerbang di Jesselton Point Jetty, KK


Actually, tuan punya homestay ada tolong bookkan aktiviti kami pakej untuk Mangrove Tour ke 3 buah pulau dengan harga yang lebih murah berbanding jika kita terus tanya di kaunter-kaunter di Jetty tu. Tapi memandangkan kami nak kejar masa untuk pergi ke rumah terbalik petang nanti, so kami cadang untuk pergi ke satu buah pulau je, dan seperti di cadangkan oleh orang di kaunter tu, kami ambil boat ke Pulau Manukan, salah satu dari empat pulau yang femes di Kota Kinabalu ni.




Selain Pulau Manukan, terdapat juga Pulau Sapi, Pulau Sulug dan Pulau Gaya. Aktiviti yang kami pilih adalah snorkeling. So, kenalah sewa alat-alatnya kan. Atas bantuan tuan punya homestay, kami cuma perlu membayar harga RM 30.60/ orang. Harga tu dah termasuk boat fee ke Pulau Manukan dan sewa alat-alat Snorkeling. If tak nak Snorkeling, cuma bayar RM 20.60/orang. Boleh jugak sewa tikar dengan harga RM 10 tapi rasanya tak perlu kot sebab kat Pulau tu dah ada meja-meja untuk letak barang-barang. Melainkan korang nak baring-baring atas tikar ala-ala kat rumah sendiri.




Pulau Manukan


Bila sampai je kat Pulau, kena bayar lagi RM 3/orang, katanya untuk Conservation Fee (only for Malaysian 18 years old and above). Sebelum kami terjun ke dalam laut untuk snorkeling, kami cadang untuk test Banana Boat dulu. Harga RM 25/orang, maybe kalau book awal-awal dari Jetty tadi lebih murah.

First time ni try Banana Boat.


Air laut kat Pulau ni memang jernih, boleh nampak ikan dari atas. Banyak sangat ikan cantik-cantik, batu karang pun banyak cantik. Tapi banyak jugak obor-obor, nasib baik yang kecik je. Kalau besar, habislah kalau kena sengat. Haha.Yang kecik tu pun, main lari-lari jugak bila dia datang dekat.

Prepare our self to snorkeling
Air laut jernih dan cantik


Sekitar jam 13.00, kami bertolak pulang ke Jesselton Point Jetty setelah siap-siap tukar baju. Perut pun dah lapar oii. Abang yang bawak driver tu pelik, kami lah group paling awal balik dari Pulau dalam sejarah dia bawak boat. Nak buat cam mane kan, masa tak cukup.

Sebelum ke rumah terbalik, kami singgah di Restoran Kak Nong di Harbour City, KK. One of recommended restaurant jugaklah. Yang femes kat sini is Nasi Ayam dia. Tapi aku tak makan pun nasi ayam, aku try nasi goreng ayam kalau tak salah. Harga pun tak la mahal sangat, berbaloi dengan servis dan makanan yang sedap!

Nasi Ayam Kak Nong, Harbour City


Rumah Terbalik

Rumah Terbalik sign. Eh, gambar ni taknak rotate pulak.

Next, after solat kami pergi ke Rumah Terbalik. Sampai pun dah petang sangat. Tiket masuk RM 10/orang. Actually, tak perlu lama-lama pun kat sini sebab takde apa sangat pun. Ada tour guide yang akan masuk dengan kita ke dalam Rumah Terbalik untuk memberi penerangan tentang sejarah rumah ni. Nak masuk rumah ni pun ada tiga syarat; tak boleh ambek gambar kat dalam rumah, tak boleh sentuh barang-barang kat dalam dan hanya berjalan atas karpet merah yang disediakan. Idea untuk buat rumah terbalik ni memang bagus. Lain dari yang lain. Kalau nak ambek gambar, boleh ambek gambar dari luar, dan di taman dan tandas terbalik yang disediakan di luar rumah. Ada jugak kereta terbalik, dekat dengan cafe dia.




Jambatan Tamparuli
Then, kami singgah di Jambatan Tamparuli. Actually, aku baca kat post bloggers lain, tak berbaloi pun pergi sini sebab bukan ada ape pun. Just jambatan je. Tapi sebab kami nak jumpa kawan Uni yang duduk dekat-dekat dengan Jambatan ni, so kami singgahlah kejap. Lepak minum jap, and as usual, ambek gambar-gambar.

Jambatan Tamparuli

Us

View Sungai dari atas Jambatan


Petang tu, eh, malam tu (dah maghrib), kami pergi ke KK menggunakan jalan yang agak jauh dan tak banyak kereta. Aku dah pelik dah dengan jalan ni tapi malas nak bertanya kat abang driver. Ikut jalah, janji sampai. Abang driver ni pun malu-malu gak. Actually dia banyak tempat menarik nak bawak kami tapi dia macam malu nak suggestkan kat kami.

Rupanya dia nak bawak kami singgah makan malam kat kedai tepi jalan, daerah ape pun aku tak sure. Menu yang ada is Lokan bakar dan air Kelapa bakar. Ha, tau tak ape lokan tu? Ala-ala lala jugaklah tapi besar. Lokan dia sedap. tapi aku tak suka sangat air kelapa dia, rasa weird. Maybe tak kena dengan anak tekak aku. Lokan bakar dan kelapa total RM 30.

Lokan before masak. Selonggok RM 12 kalau tak salah

Air Kelapa Bakar

Lokan bakar, after. Really delicious.


Signal Hill, Kota Kinabalu
Sebelum pergi ke Pasar Malam Sinsuran, kami singgah dulu di Signal Hill, tak jauh pun dari bandar KK. Dari sini, boleh nampak view Kota Kinabalu. Kalau petang, lagi cantik kot sebab boleh nampak air laut, dan boleh tengok sunset. Tapi sebab sampai lambat, kami terlepar lagi peluang nak tengok sunset kat KK ni. Takde kena bayar pun nak pergi sini.

View from Signal Hill. Tak cantik sangat sebab tak dapat nampak laut.


Pasar Sinsuran, Kota Kinabalu
Then kami singgah di Pasar Sinsuran. Pasar ni macam pasar malam lah. Tapi banyak gerai untuk makan malam. And as usual, menu mostly seafood. Kami masih kenyang after makan lokan bakar tadi, so kami just bungkus kepak ayam bakar madu dan burger untuk makan di homestay. Dan sempat jugak beli Amplang, tambah stock.

Kat pasar ni, penjual dia kebanyakannya orang Filipina. Abang driver dah pesan awal-awal, jaga barang, jaga handbeg. Banyak kes curi kat sini. Tambah lagi, kami semua perempuan.

Masing-masing dah penat, lagipun nak kena kemas beg dah malam ni, so kami balik homestay dalam jam 10 malam. Sampai kat homestay, mata pulak tak mengantok. Lepak-lepak makan kepak ayam sambil berbincang tentang hospital mana nak pilih untuk latihan siswazah @ praktikal nanti.

Sleep sleep and sleep. Berakhir perjalanan hari ketiga kami.

Day 3 Expenses :
Pulau (snorkeling dan fee lain-lain) - RM 30.60 + RM 3
Banana boat - RM 25
Lunch - RM 15
Rumah Terbalik - RM 10
Others - RM 50

Total Day 3 : RM 133.60

*RM 785.30 


Lagi tentang Sabah :
Percutian ke Sabah - Flight Ticket, Homestay dan Kereta
Percutian ke Sabah - Hari Pertama
Percutian ke Sabah - Hari Kedua
Percutian ke Sabah - Hari Ke Empat

2015-03-24

Percutian ke Sabah - Hari Kedua

*forgive me for the delayed post.. asyik xde mood je nak menaip*

So, pada hari kedua, kami masih bersemangat untuk berjalan-jalan ke destinasi seterusnya. Hari ini, kami akan menjelajah ke daerah Kundasang dan Ranau.

Pekan Nabalu, Kota Belud
Seawal 7.30 pagi, kami sudah bersiap sedia untuk bertolak. Kami hanya bersarapan roti Gardenia. Bujanglah katakan. Perjalanan dari homestay ke Destinasi pertama kami iaitu Pekan Nabalu di Kota Belud memakan masa lebih kurang setengah jam. Alhamdulillah, takde traffic jam macam kat KL. Cuma jalan ke Pekan Nabalu agak bengkang-bengkok dan menaiki bukit, so agak pening sikitlah. Sepanjang perjalanan, kami dapat menikmati pemandangan yang sangat indah; bukit-bukau, awan yang sangat cantik.

View dari dalam kereta, on the way to Pekan Nabalu.

Di Pekan Nabalu, banyak kedai-kedai yang menjual ole-ole/cenderahati seperti keychain, fridge magnet, baju dan macam-macam lagi. Menurut pendapat saya, lebih baik beli ole-ole di sini kerana harga disini lebih murah berbanding di Kota Kinabalu. Menyesal jugak tak beli banyak-banyak kat sini. Saya cuma beli 6 fridge magnet dengan harga RM 13.

View Awan di Pekan Nabalu


Souvenir.Memento.Ole-ole.Keepsake.




Setelah selesai membeli, aktiviti wajib kami adalah bergambar di sini, dengan berlatar belakangkan bukit yang sangat cantik, SubhanAllah.






Kinabalu Park, Ranau - World Heritage Site
Destinasi kedua kami adalah Kinabalu Park atau Taman Kinabalu yang terletak 2 jam dari puncak Gunung Kinabalu. Di Taman Kinabalu ni, pelancong boleh berjalan kaki pada 'trail' yang disediakan sambil menikmati pemandangan tumbuhan dan hidupan liar. Taman ini juga merupakan tempat permulaan untuk mendaki Gunung Kinabalu.




Kami hanya melihat pemandangan dari dalam kereta (malas nak berjalan kaki) dan bergambar di bahagian luar Taman Kinabalu.


Friendship never ends..



Kundasang War Memorial
Sekitar jam 09.45 pagi, kami tiba di Kundasang. Destinasi seterusnya adalah Kundasang War Memorial. Harga tiket masuk adalah RM 2 seorang. This memorial is made up of Four Gardens which are Australian Garden, English Garden, Borneo Garden and Contemplation Garden. Dan ada jugak kolam panjang yang cantik. Bunga-bunga kat Gardens ni sangat cantik, view dari sini pun sangat cantik. Memang sesuai sangat kalau nak ambik gambar banyak-banyak. Waktu operasi Kundasang War Memorial ni adalah 8.30 pagi sampai 5.30 petang.



You can read the history here






Desa Cattle Dairy Farm, Kundasang
Seterusnya, kami ke Ladang Lembu di Kundasang, tak jauh dari Kundasang War Memorial. Cuma, jalan ke sana, menaiki bukit yang agak landai sikit, dan jalannya agak tak selesa. Bayaran masuk adalah RM 4/orang. Antara aktiviti yang ada di sini adalah Calf feeding, Milking process dan Raw milk process tapi ada aktiviti ni hanya pada masa tertentu dan hari yang telah ditetapkan.

Masa melawat, Aktiviti dan Bayaran masuk.


Di sini ada dijual pelbagai makanan dan minuman seperti aiskrim pelbagai rasa, sosej, waffle dan susu segar (kotak kecil 500 ml = RM 5). Ada juga dijual cenderahati seperti tshirt, keychain, fridge magnet dan poskad yang bertemakan Cattle Farm.

Chocolate-Vanilla ice cream = RM 5



Di Ladang ni jugak, boleh dijadikan tempat untuk Wedding Photography tapi kena bayarlah, sebab view kat sini pun cantik-cantik belaka. Hijauuuu sangat.


nampak tak lembu2 tu?
Sebelum meneruskan perjalanan, kami singgah di pekan Kundasang untuk makan tengah hari memandangkan semua perut dah bernyanyi-nyanyi. Makan KFC je, takut kalau makan pelik2, sakit plak. Haha.

Sinarut Baru Rafflesia Blooming, Ranau (klik utk lihat fb)
Mulanya, kami cadang nak pergi tengok bunga Rafflesia dekat Rafflesia Reserve Park tapi driver kami kata, tempat tu jauh. So setelah tanya Encik Google, rupanya ada jugak individu yang menyediakan khidmat untuk melihat bunga Rafflesia ni sepanjang jalan menuju ke Poring. Cuma perlu cari je banner-banner di sepanjang jalan. Dan alhamdulillah, tak sampai 10 minit perjalanan, kami jumpa satu tempat ni, Sinarut Baru Rafflesia Blooming. Sebelum masuk ke dalam, kami telefon dulu En. Johnny untuk memastikan terdapat bunga Rafflesia yang tengah kembang. Kalau tak kembang, rugi je la, takkan nak tengok anak dia je. Harga kena pandai-pandai tawar lah dengan pakcik ni.


pakcik Johnny

Cantik kan bunga Rafflesia ni
 Untuk tengok bunga Rafflesia ni, kena mendaki bukit sikitlah. Ikut nasib jugak tinggi mana bunga tu. Kalau kami haritu, naik bukit dalam 5 minit je, tapi penat sangat sebab lama tak exercise. Haha. Semua dok tercungap2 je. Nasib baik 5 minit, kalau 1 jam, pengsanlah sorang-sorang. Lebih baik pakai kasut yang sesuailah, jangan pulak pakai selipar (takut licin) or high heels.



Tagal Sg Moroli Fish Spa, Kg Luanti, Ranau
 Next, setelah penat mendaki, kami nak pergi merehatkan kaki ke dalam sungai di Fish Spa. Bayaran masuk adalah RM 5/orang dan makanan ikan boleh dibeli dengan harga RM 0.20/paket. Kat sini ada diberi tempoh masa selama 15 minit je. Tak boleh lama-lama. Tak tau kenapa...


Pakcik ni tengah demonstrate cara nak bagi ikan-ikan ni makan

Percubaan pertama oleh Abang Sufyan, the driver.
Sebelum pulang, kami singgah dulu di masjid berdekatan untuk menunaikan kewajipan sebagai orang Islam.

Sekitar jam 4 petang, barulah kami bertolak pulang ke Kota Kinabalu. Dalam perjalanan, kami singgah di gerai-gerai tepi jalan untuk membeli Snack. Yang paling sedap (yang selalu ayah aku belikan dari Sabah) adalah Amplang rasa sotong. Ada jugak jual buah-buahan, sayur-sayuran dan bunga-bunga yang cantik-cantik.




Sebenanrnya, waktu kami bertolak pulang tu kira dah lambat sebab kalau kat Sabah, pukul 6 dah mula gelap. Kami bergerak dari tempat Amplang ni pun dah pukul 5.45 petang. Dahlah jalan bengkak-bengkok, banyak lori, then dah takde cahaya matahari, takde lampu jalan, banyak kabus! Tawakal je la turun ke KK, nasib baik abang driver tu bawak dengan cermat.

Sampai KK dalam pukul 8 malam, terus pergi makan malam sebelum pulang ke homestay. Kami makan di Anjung Senja Waterfront Foodcourt (takde gambar, semua dah penat). Mostly menu di sini adalah seafood tapi ada jugak makanan panas lain.

Selesai Hari Kedua.

Day 2 Expenses :
Ole-ole di Pekan Nabalu - RM 13
Kundasang War Memorial Entrance Fee - RM 2
Desa Cattle Dairy Farm Entrance Fee - RM 4
Ice cream and Fresh Milk - RM 10
Lunch at KFC - RM 20
Rafflesia Fee - RM 15
Fish Spa Entrance fee and makanan ikan - RM 5.20
Snack - RM 30
Dinner at Anjung Senja Foodcourt - RM 20
Others - RM 10

Total Day 2 : RM 129.20

*RM 651.70

Lagi tentang Sabah :