Followers

Me

My photo
Saya Ummi Ana, Pengedah Sah Shaklee No ID 1210215. Jemput like page saya di facebook dan instagram. Sebarang pertanyaan bolehlah Whatsapp 01124121834 atau email hazliana.nurul@yahoo.com Terima kasih singgah di blog saya.
Before you read my posts, please forgive me for my bad grammar. And inconsistent pronoun, for sometimes I use "aku" and sometimes I use "saya", it depends on my mood and the post. Some of them are in English and some in Malay language. And the pictures in this blog mostly from google images. Btw, thanks for stopping by here.

2010-10-31

hanya padaNya aku mengadu.....


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


-kepada siapa lagi harus isi hati ini diluahkan-
-cerita kepada manusia, pasti dihebohkan-
-cerita kepada teman, sampai bila?-
-sampai bila harus membebankan seorang teman itu-
-setiap manusia punya masalah sendiri-
-setiap insan pasti ada luahan hati tersendiri-
-walau sekeras mana dia menafikan dengan senyuman riangnya-
-sampai bila, sampai bila harus menyusahkan insan lain-
-hanya satu yang pasti-
-dari dulu hingga kini-
-Allah lah tempat aku meluahkan isi hati-
-rasa cinta, rindu, sayang, gembira, sedih, kecewa-
-semuanya menjadi rahsia aku dan Dia-
-tika susah, tika senang, Allah sentiasa di hati-
-tiada yang lebih setia mendengar selain Dia-
-tidakkah Allah menjadikan kita untuk menjadi hambaNya-
-kepada siapa lagi tempat kita akan kembali jika bukan kepadaNya-
-hanya Allah yang berhak mengetahui segalanya-
-tanpa aku ceritakan, hanya menunduk malu, penuh perasaan rindu terhadapNya-
-air mata mula mengalir, tanpa sepatah bicara, Allah mengetahui setiap apa yang aku fikirkan serta rasakan-
-Ya Allah, Kau Maha Mengetahui-
-hanya padaMu tempat aku mengadu-
-permudahkanlah urusanku-
-tenangkanlah hatiku yang kusut ini-
-amin-

2010-10-30

destiny

Destiny is something that we can't control or plan it. to be with you, maybe is a great destiny for me =))

2010-10-29

Melda Ahmad - Kimia

aku mula jatuh hati kepadamu
setelah kau kata cinta padaku
masing-masing dulu punya pasangan
akhirnya kita bersama
pertama kali kita bersua bertentang mata
terasa ada kimia di antara kita
kau kucup pipiku
kau bisikan cintamu
kau kata baby I love you
kau cairkan hati ku

Rindu si Pendusta

kau kata kau rindu
tapi sayang
rindu itu bukan lagi milikku
hakikat terbentang luas di depan mata
kau memang pendusta
tidak aku sanggup lagi
menjadi permainanmu

2010-10-26

Love 3



"Yes, I am jealous. So what??? " 


2010-10-24

kambing lembu ayam pun boleh FB


haaa...jangan terkejut. zaman dah maju. bukan takat manusia, kambing ayam lembu pun pandai main Facebook. 


pp/s ::: update blog sambil layan lagu sangat best. terutama pasang volume 100%, di pagi buta. housemates dah tidur, mampos la kalau kene marah nie,hahaha...




ppp/s ::: oh, perut. tolonglah jangan rasa lapar di pagi hari ini.... gila apa nak masak pukul 1 pagi. oh!!! tak boleh. mr.stomach, sila sabar sehingga jam 6 pagi ok.

Terbang Jauh

ingin rasa hati ini terbang jauh, jauh dari semua ini
penat sudah otak ini, penat memaksa diri menerima segalanya
hati yang sudah terluka, makin bertambah lukanya
dengan segala khabar yang diterima
oh, cukuplah penderitaanku sampai di sini

ingin rasa hati ini terbang jauh, jauh dari semua ini
ingin merehatkan perasaan dan jiwa
tidak lagi mahu mendengar segalanya
oh, mampukah aku menerima dugaan Ilahi
mampukah diri ini bertahan sehingga penamat cerita ini

ingin rasa hati ini terbang jauh, jauh dari semua ini
terbang bebas bersama sekawan burung
dari utara ke selatan
dari asia ke afrika
jauh, membawa diri
oh, andai saja aku mempunyai sayap itu

ingin rasa hati ini terbang jauh, jauh dari semua ini
agar aku bisa lupakan semuanya
setiap memori mereka, kau dan aku
setiap satu, sehingga tiada lagi di ingatan ini
oh, andai saja bisa aku memilih untuk menghilangkan memori yang pedih

ingin rasa hati ini terbang jauh, jauh dari semua ini
tapi apakan daya, takdir aku di sini
harus tabah meneruskan segalanya
sendirian semula, bertemankan air mata
yang menjadi sumber kekuatan sehari-hari
agar aku dapat terus bernafas di muka bumi ini

p/s ::: jiwang sekejap lepas tengok Lagenda budak Setan the series episod 10. hehe.

Palsu

jangan disangka disebalik ketenangan itu
tiada hadirnya kegelisahan
jangan disangka disebalik senyuman itu
tiada hadirnya muram di hati
jangan disangka disebalik kegembiraan itu
tiada hadirnya secalit kesedihan
jangan disangka disebalik kebebasan hidupnya
tiada hadirnya beban dan masalah


p/s ::: sometimes, i prefer listening to other's problems rather than mine because they make me strong enough day by day to face my own problems one day, Insya-Allah.

2010-10-20

Love 1



" Stop Loving Me If You Feel No Love In Me and Go Away From Me "





an evening with biochemistry



today's evening randomness :::
1. went home from campus at 9.30 a.m.
2. stop by Tiki Shop on the way back
3. disappointed coz they do not have delivery to Malaysia
4. take book (module) from bag and read carbohydrate metabolism
5. do some notes (tetibe jadi rajin plak)
6. turn on music player on laptop, volume = 50
7. hungry..hungry..hungry...
8. Cook...cook...cook...
9. eat....eat...eat...
10. pray...pray...pray...
11. feel asleep
12. sleep...sleep...sleep
13. see u tonite.!

listen to some songs while study!!!



2010-10-18

Aku bukanlah...hanya bercita-cita seperti itu

Aku bukanlah seorang pelukis handalan
yang mampu memotretkan setiap sudut wajahmu
hanya bercita-cita menjadi seperti itu
setia menanti pelanggan
sambil jari-jari terus melakarkan wajah indahmu
membayangkan kenangan-kenangan indah
yang pernah kita lalui

Aku bukanlah sang penulis lagu
yang mampu menulis kata-kata indah untuk menenangkan hatimu
hanya bercita-cita menjadi seperti itu



namun aku hanya mampu mencoretkan perasaanku
di selembar kertas usang,dikutip di tepi jalan
sambil hati menyanyi-nyanyi kecil
mendengdangkan lagu khas untuk sayangku
berharap agar kau mendengarnya

Aku bukanlah sang arkitek terkenal
yang bisa merekakan kediaman indah buatmu
hanya bercita-cita seperti itu
namun aku hanya mampu duduk di tepian pantai
membina istana pasir yang indah
disertai taman yang gah, kerlipan lampu warna-warni
agar malam mu tidak lagi suram

Aku bukanlah si karyawan tersohor
yang berupaya mencipta puisi indah untuk menjadi bacaan indahmu
namun kenyataannya aku hanya mampu meluahkan perasaanku
melalui pandangan mata yang sangat bermakna
melalui gerak tubuh yang mungkin atau tidak kau fahami
melalui lamunan dan angan-angan siangku

Aku bukanlah sang imam maupun alim ulamak
yang bisa menunjukkan jalan kebenaran dengan benar-benar
hanya bercita-cita seperti itu
namun hakikatnya aku masih mendalami ilmu agama
agar aku turut dapat membimbingmu
suatu hari kelak agar hidupmu lebih bermakna

Aku bukanlah sang usahawan terkenal
yang bisa memberimu segalanya yang kau pinta
hanya bercita-cita seperti itu
namun hakikatnya aku hanya mampu berusaha mengumpul
kasih sayang yang tiada tandingan
cinta yang berlandaskan keimanan
rindu yang lahir tulus dari hati
dan perhatian yang tidak akan kau temui di mana sahaja

Aku bukanlah sang doktor yang pakar
yang bisa mengubati setiap penyakit yang kau alami
hanya bercita-cita seperti itu
namun hakikatnya aku hanya mampu menyembuhkan
luka dari hatimu yang pernah dikecewakan
aku bisa menampal kembali
robek pada jiwamu yang pernah dicalari

Aku,
aku mengaku bahawa aku sekadar gadis biasa
yang mungkin di mata kasarmu, kelihatannya kosong
yang rupaku kelihatan dari matamu, hina
yang bagimu, seperti tiada erti apa-apa dalam hidupmu

Namun
ketahuilah disebalik kekosongan itu
terselit suatu perasaan sayang yang membuak-buak
di sebalik rupa yang hina itu
terselit suatu perasaan rindu yang sejati
di sebalik rupa yang tidak membawa erti
terselit suatu perasaan cinta yang abadi

Hasil nukilan original ::: Anna Harun
Ya aku sudah jatuh cinta.....

p/s ::: " cinta bukan bererti memiliki "

2010-10-17

Macaroni Mushroom Soup + Japan Soy Tofu + Catfish

Hello. menu for late lunch today is.............. as mentioned above. weird combination right? but i feel like to eat those meal at the same time, so i just cook them!

My Late Lunch





p/s : weird menu for weird person. MyEm0.Com

2010-10-16

hurt

" it hurts when we hurt someone we love "


*blank*

2010-10-15

Happy Birthday my love

Happy Birthday
My Sweet n Sour Sister



kakakku yang sengal lagi banyak lemak, tapi tak gemuk-gemuk dari dulu, terimalah lagu hari jadi dari adikmu...



Happy Birthday To you
Happy Birthday To you
Happy Birthday To Wani
Happy Birthday To you
*maaf.audio ada masalah teknikal.nyanyi sendiri lah ye*


my sis, 20 years you become my elder sis
yes i know, it is not ur wish, but it is a fate
Allah knows everything He plans
with you in my life
i become a better person

you teach me like mum and dad teach me
you love me like i love you (ehem3...betoi ka??hahaha)

I dont want another girl to be my sis
after all you did for me
even i explore the world
Ireland, India, China, Makkah, Indon
i will never find a perfect girl to be my sis

dear sis
you are great
you are kind
you are lovely
you are caring
you are sweet
you are funny
see,,, with those, i dont need any more reason 
for me to find another sis in this life

i just hope
you will find happiness one day
though you always crying at night
i just cant stand to see you sad
coz you are my heart

i want to be your only little sis
forever

sis,
thanks for all those memories we created together
hanging out together
watch movie at messy room
watch CSI
share problems...
sharing ideas...
eating SEAWEED together at night (haha.i like this the most)
YM-ing, talking crap.....

hoh. i swear..i will take care of you forever until i die
so dont you worry bout that

My sis,,,

HAPPY BIRTHDAY TO YOU AGAIN

dah besar panjang tak gemuk-gemuk dah kamu. cepat sikit cari calon suami, pastu kawin. nanti ibu tak bagi kami kawin plak selagi kamu belum.haha.along pun. sian along kang.weeee~~`

p/s ::: baikkan kak yang??? jap lagi ada exam tapi masih sempat buat post untuk kamu, special tau... nanti tak dapat jawab exam, semua salah kamu...hahaha~~~~





2010-10-13

no fun in friendship


After all this while, i give you so much
trust, loyal, sincere, love
become our elements
but why, why now

yesterday, i can seeclearly
your happy face when meet me
when hang out with me
i always ask, if u still comfortable with me
and each time, your answer is YES

but friend,
why, why, why
today, the fun of our friendship is vanished
no more smile on our face
no more hug, no more kiss
i wonder what have i done to you
keep thinking, alone

dear friend
i wanna ask a thing from you
if you already bored with me
just leave me
just dont say the sad words
as i can't accept them
forever

and let me tell you
you always be in my pray
morning, evening, night
always

i'll never happy, will never smile again
if you don't meet the fun in your life
so, please live better without me
friend.



*special edition for my friends.*
-Anna Harun

2010-10-10

Kuew tiau Goreng Barbecue

 


goreng macam biasa, cuma tambah sos barbecue je.. enak dimakan, cuba lah! (tak nampak pun mane satu kuew tiaunya...haha.... )

perfect melody

apa kau masih ingat
kenangan kita bersama
di taman itu, gelak tawa bersama
angin sayup menyejukkan cinta
awan mendung menceriakan suasana

apa kau masih ingat
kenangan kita di bukit itu
aku hampir terjatuh
dan kau menyambut cemas tanganku
mulutmu memarahi aku
dan aku tetap tersenyum
kerana aku tahu kau sayangkan aku

apa masih kekal di ingatanmu
saat di pantai itu
bermesra bersama
gitarmu dipetik
mendengdangkan lagu cinta untukku
deruan ombak menjadi musik latar
hingga air laut turut cemburu
burung-burung tidak leka memerhatikan kita

ya, aku tau kau tidak mungkin masih ingat
kerana kau
lebih disayangi oleh Yang Maha Esa

dan aku yang masih bernafas
akan meneruskan segala kenangan kita
sendirian
tetap setia dengan cinta itu

picture source :: kompasiana

benefits of broccoli

although i dont like Green color, but still, i love to eat green veggie. one of them is my favorite Broccoli. many people don't realize that this cute veggie has many benefits to our life. wanna know some? here i list the benefits of broccoli (source : nature cure methods )









  • Heart Diseases: Broccoli has high fiber content, omega-3 fatty acids, beta-carotene and other vitamins that helps to reduce bad cholesterol and also aids in proper functioning of the heart by regulating blood pressure.
  • Stomach Disorders: Broccoli is rich in fiber. Fiber aids in the treatment of all the stomach disorders by curing constipation, as constipation is the root of all stomach disorders. Fiber forms food bulk, retains water and forms bowels. Vitamins and magnesium in broccoli cure acidity as well as facilitates properdigestion and also the absorption of nutrients from food. This reduces inflammation and thus, soothes stomach.
  • Eye care and Cataract: For ocular health, zeaxanthin and beta-carotene, phosphorus, vitamin A and other vitamins like Vitamin C, E and B Complex present in broccoli are helpful. These protect eyes from cataract, Macular degeneration and repairs the damages caused by UV radiations.
  • Skin Care: Beta-carotene and vitamin C present in broccoli helps in keeping the skin glow and young. Other vitamins include vitamin B Complex, amino acids, vitamin E, vitamin K, vitamin A, folate and omega 3 fatty acids present in broccoli.
  • DetoxificationSulfur, vitamin C and some amino acids present in broccoli makes it an excellent detoxifier. It aids in removing toxins and free radicals such as uric acid from body and thus purifies blood and keeps away many problems that are associated with toxins like arthritis, gout, itches, boils, rheumatism, skin diseases such as eczema and renal calculi.
  • Cancer: Broccoli is proved to be the wonder-drug for several types of cancers such as prostrate cancer, uterus cancer, breast cancer, cancers of internal organs that includes kidneys, liver, colon, lungs, etc and intestine cancer. This is an excellent remedy for uterus cancer and breast cancer because it removes excess estrogen from the body.
  • Anemia: This condition us associated with iron deficiency and lack of certain proteins. Broccoli is a good source of proteins and iron. Thus, it is a good remedy for anemia.
  • Pregnancy: As broccoli is rich in nutrients, it is essential for pregnant ladies. Broccoli contains phosphorus, iron, detoxifiers, antioxidants, vitamins, calcium, proteins and others. It is also good source of fiber and helps to get rid off constipation which is common during pregnancy.

picture source : health food guide

2010-10-07

andai saja kau mengerti

andai saja kau mengerti, tiada yang lebih indah selain saat-saat bersamamu
andai saja kau tahu, diri ini cukup terseksa menahan keperitan di kala berjauhan denganmu
andai saja kau bisa membaca fikiranku, pasti kau bakal melihat hanya kamu di situ
andai saja kau di sini, pasti kau tidak tegar untuk melihat air mata ini menitis  




sayang, seandainya tiada lagi aku di hatimu
seandainya tiada lagi kasih sayang untukku
aku pohon, jangan kau biarkan aku terkapai-kapai
lemas dalam tangisan sendiri
tenggelam dalam kemuraman, tanpa seukir senyuman
menahan segala kesakitan sendirian
tanpa sedikit belas kasihan darimu

sayang, andai saja kau sudah tawar dengan cinta ikhlasku
izinkan aku berkelana di alam sendiri
relakan aku berlayar merentasi lautan
ke suatu tempat, jauh dari segalanya
agar hati ini tidak lagi terseksa

sayang, andai kau masih ada sisa-sisa cinta untukku
izinkan aku untuk menyemainya kembali
relakan aku untuk menyiramnya, menjaganya sepenuh jiwaku
agar aku bisa kembali senyum seperti dahulu

sayang.......

no lies between love



close ur eyes, clear ur mind
imagine only me and you
walking happily at beautiful beach
sunset, twinkling stars, sunrise going in circle
being our scenery, most memorable memory

talking bout life
discuss bout future
love to love
no lies within them

trust grow fast
compete with loyalty
whoever be the winner
never get us loss

2010-10-06

Yakult

 

Place : Yakult's factory, Seremban, Negeri Sembilan, Malaysia
Captured by : PENTAX Optio M50
Description : Halal certificate for yakult products produced by factory at Seremban

2010-10-05

Sup Keropok Lekor




i'm sure none of you ever heard this kind of soup right. well, this recipe suddenly came across to my mind one evening. tired of eating fried and boiled Keropok Lekor, i try to make it a soup. you can try it by using the same recipe for mee soup. sometimes we better try something that different from normal right?

Never and ever

i may not the right person for you
i may not the beautiful girl that u find
i may not the kind girl that can help u to do all things
i may not the one who always be there for u

but dear, i am the one who loving you for no reasons
i am the one who miss u everyday
i am the one who will crying over the day when u sick
i am the one who worried much bout you
i am the one whose heart u stole away
i am the one who always be loyal to u

so listen here my dear, i will never and ever
give up on you

give up on each single things i do in these 3 years
give up on the love which make me more happy and comfortable

never and never, can you hear me?
never

although you hurt me too much
although you cannot wipe my tears anymore
although you hate me that much
although you have throw away the love

but still i will say
never and ever
i will never stop loving you

but my dear
for the time being
let me be alone
let me have my own time

i am not hating you
nor trying to leaving you
but i want the time
to tell me my mistake
for being this cruel to u, i am sorry

just wait for me. can you do that dear?

Cinta hati

بسم الله الرحمن الرحيم

ya Allah ya Tuhanku....

aku memohon keampunanmu atas segala kesalahan yang pernah aku lakukan sepanjang aku bernafas di bumi Mu ini.. tetapkanlah imanku dan insan yang aku sayangi..agar kami tidak terpesong dari jalanmu.. peliharalah iman kami. hindarkan kami dari segala kemaksiatan.

Ya Allah...
hanya Kau yang berhak menentukan pasangan hidup kami. oleh itu, kami memohon agar dipanjangkan jodoh kami sehingga akhir hayat kami. peliharalah kami dari segala perkara yang buruk, sifat mazmumah dan jauhkanlah kami dari hasutan syaitan musuh kami. hanya padaMu tempat kami mengadu dan meminta.

biarlah cinta yang lahir di hati ini menjadi cinta yang Engkau redhai.. bukan sekadar cinta yang berasaskan nafsu manusia. aku memohon Ya Allah, satukanlah hatiku dengan hatinya andai itu sudah tertulis seperti mana takdir kami....

AMIN....

Dehearty - Inspirasi Hati

-DeHearty-

Bila sendirian fikiranku buntu

Mengingati dirimu

Dikau tiada lagi disisiku

Hatiku sayu bertambah pilu


Kasih kau inspirasiku

Kau mengajarku erti kehiduran ini

Takkan ku lupakan nasihatmu

Kerna ianya berguna untukku

Seringkali aku bedoa padaNya

Agar tabah menyusuri kehidupan ini

Ya Allah berilah ku kekuatan

Untuk tempuhi dugaan yg mencabar

Sekiranya aku mendapat pengganti

Ku harapkan insan sepertimu

Byk membantu dan mendorongku

Menjadi hamba yg taat kepadaNya

Walau dirimu tiada lagi

Tapi hatiku tetap padamu

Kenangan bersamamu subur mewangi

Takkan luput dari ingatanku



Picture source ::: Download Nasyid