Followers

Me

My photo
Saya Ummi Ana, Pengedah Sah Shaklee No ID 1210215. Jemput like page saya di facebook dan instagram. Sebarang pertanyaan bolehlah Whatsapp 01124121834 atau email hazliana.nurul@yahoo.com Terima kasih singgah di blog saya.
Before you read my posts, please forgive me for my bad grammar. And inconsistent pronoun, for sometimes I use "aku" and sometimes I use "saya", it depends on my mood and the post. Some of them are in English and some in Malay language. And the pictures in this blog mostly from google images. Btw, thanks for stopping by here.

2011-02-28

Thank You

Wohooo~~~


Say the two words
Sincerely
Without being forced
And make people feel appreciated
You loss nothing
But you gain friendship
And respect

Say Thank You
Whenever people lend their hands
Wherever people make you happy
Say it, Say it and Say it


p/s ::: Menghabiskan masa hari ini di pejabat ayah dan juga hospital. ermmmm


p/ss ::: planning on went out tomorrow =))) 

2011-02-24

Pisang jadian

Ini bukan pisang, series!



Keluaran mat kool, berperisa anggur atau mangga. Sedaplah jugak =)

p/s ::: Seharian di Jalan TAR bersama kawan satu U. huhu.

2011-02-21

Random on 21 Feb

and so, it already 5 days i breathe the Malaysia's fresh air!



  • 3 days staying at my sweet village, already make me add 2 kg on my weight
  • i'm kinda busy with a thing! downloading and watching movie and drama.
  • CSI, My princess, Secret Garden, 6 Progresif, bla, bla and bla.........
i kinda not have the feeling to write any stories right now. maybe later. wanna plan to meet my beloved friends! see yaaaa.

2011-02-16

Lepaskan

Puncak, Indonesia
Credit to Farah for her camera   =)


Pergi pergi dan pergi
Ku lepaskan kau pergi
Untuk yang pertama kali
Dan terakhir

Jiwa meronta hati kacau
Fikiran melayang tubuh terketar
Ah, buat apa aku melayan perasaan ini
Jika akhirnya aku juga yang kecewa

Hilang hilang dan hilang
Hilanglah dikau dari pandangan mata
Hilanglah suaramu dari pendengaranku
Hilanglah dikau dari hidupku

p/s ::: Good luck exam tuk kawan-kawan sama U ngan saya. last paper. and sape yg balek petang ni, take care!

2011-02-15

Hancur.

"Wahai isteri-isteri Nabi, kamu semua bukanlah seperti mana-mana perempuan yang lain kalau kamu tetap bertakwa. Oleh itu janganlah kamu berkata-kata dengan lembut manja (semasa bercakap dengan lelaki asing) kerana yang demikian boleh menimbulkan keinginan orang yang ada penyakit dalam hatinya (menaruh tujuan buruk kepada kamu) dan sebaliknya berkatalah dengan kata-kata yang baik(sesuai dan sopan)." [Al-Ahzab 33:32]

Wahai hamba Allah sama kaum denganku
Tegaslah dalam berkata-kata
Jangan kau usik hati lelaki yang rapuh itu
Jangan kau getarkan ia
Kelak bencananya akan kau rasakan

Wahai sang perempuan
Perlukah engkau melunakkan suara mu
Perlukah engkau memanjakan dirimu
Kepada sang lelaki yang bukan muhrimmu

Wahai sang perempuan
Hati ini cukup sedih
Ketika melihat terlalu ramai kaummu
Tanpa segan silu
Tanpa perasaan malu
Seperti dihasut syaitan yang dilaknat Allah
Kau terus merakam dan menyebarkan
Video lagumu, video dirimu
Di youtube sudah pasti

Tatkala mendapat sambutan hangat
Pengunjung mencecah angka jutaan
Mendapat pujian yang membanggakan
Hatimu cukup riak sehingga terdorong melakukannya lagi
Sedangkan kau tidak tahu nait sebenar di sebalik hati penonton itu

Wahai muslimah
Sedarlah, kau tidak akam mendapat apa-apa dari itu


p/s ::: Entri ini dibuat sebgaia sokongan terhadap entri yang "apabila muslimah berani beraksi" oleh blog jalan salafus sholih.

f

2011-02-13

Emosi



Bisu. Tanpa bicara sepatah kata. Rela dibuat apa sahaja. Asalkan dapat melihat kebahagiaan bersinar. Sedangkan hati menderita, cukup derita. Pilu tak terhingga, dipendam tanpa rela. Harapan dahulu menggunung, kini runtuh begitu sahaja. Sendirian melangkah di tanah bumi. Tanpa arah tujuan. Tanpa harapan baru. Tanpa apa-apa. Sebatang kara cuma. 


Buta. Seakan-akan tidak melihat pandangan sekeliling. Ibarat berjalan di dunia tanpa manusia. Tanpa makhluk apa pun. Bukan ini yang hati relakan. Bukan ini yang fikiran mahukan. Namun apakan daya. Emosi menakhluk tempat sang raja di hati. Tewas sekian kalinya. 


Terketar-ketar. Menggigil kuat setiap jari jemari halus itu. Kebasahan dalam hujan bertemankan sang petir, tidak diendahkan. Mata memegang kuat pandangan terhadap sesuatu. Tatkala hati pecah berkecai, hanya air mata yang dapat menutup segalanya. Tiada senyuman di bibir. Tiada gelak tawa yang normal. 


Terkulai layu tanpa bantuan. Hanya satu di fikiran. Bagaimana harus menghadapi hari-hari mendatang........


p/s ::: Malaysia, wait for me. another 4 days =)

2011-02-11

Maher Zain - The Chosen One

don't just hear the song, but get the values and feel the Islam. insya-Allah, each effort to become a better Muslim will be counted. Amin.

Video from Youtube



Lyrics :::


In a time of darkness and greed
It is your light that we need
You came to teach us how to live
Muhammad, ya Rasoola Allah


You were so caring and kind

Your soul was full of light

You are the best of mankind
Muhammad, khairu khalqi Allah



Chorus:

Sallou 'ala Rasooli Allah

Habibil Mustafa
Peace be upon the Messenger
The Chosen One



From luxury you turned away

And all night you would pray

Truthful in every word you say
Muhammad, ya Rasoola Allah



Your face was brighter than the sun

Your beauty equalled by none

You are Allah's Chosen One
Muhammad, khayru khalqi Allah



Chorus



I'll try to follow your way

And do my best to live my life

As you taught me
I pray to be close to you
On that day, and see you smile
When you see me



Chorus



Lyrics: Bara Kherigi

Melody & Arrangement: Maher Zain

© Awakening Records 2010

2011-02-09

Islam bukan mainan hidup

"Dan jauhkanlah diri dari orang-orang yang menjadikan agama mereka sebagai permainan dan hiburan dan mereka pula telah diperdayakan oleh kehidupan dunia dan peringatkanlah (mereka) dengan Al-Quran itu supaya tiap-tiap diri (di akhirat kelak) tidak terjerumus (ke dalam azab Neraka) dengan sebab apa yang dia telah usahakan (dari perbuatan yang buruk dan keji). Tidak ada baginya pelindung dan tidak juga pemberi syafaat yang lain dari Allah dan jika dia hendak menebus (dirinya) dengan segala jenis tebusan, (nescaya tebusan itu) tidak akan diterima daripadanya. Mereka itulah orang-orang yang dijerumuskan (ke dalam azab Neraka) dengan sebab apa yang telah mereka usahakan. Bagi mereka disediakan minuman dari air panas yang menggelegak dan azab seksa yang tidak terperi sakitnya, disebabkan mereka kufur ingkar (semasa hidupnya). [Al-An'am 6:70]

view at KLCC-dec 2010-afternoon
-tak ada kaitan dengan mana-mana pihak-


Ya Allah
I ask to You
Protect myself from those people
Who love to make funny with the pure Islam
Keep my heart strong
To unfriend with these people
Only to You, the One I should ask

p/s ::: jangan sesekali menilai seseorang dari luaran sebelum mengenali dalamannya.

p/ss ::: i'm off to a camp at Puncak, Indonesia. will see u later!

2011-02-08

Second

Source

You will never know what happen a second later in your life

So

Treasure each second

Do something good for you

p/s : regret for something i did in past =(

2011-02-07

cut the crap



i do make mistakes.
well, it's normal as human being.

and if i say the word,
"Sorry"
i really mean it.
for it is hard to me to say those five letter to anyone.






Source

2011-02-05

Being good person



In the name of Allah Most Gracious Most Merciful.




Source


It costs us nothing, not a single penny if we doing a good thing in our life. I, myself in a process to try being a good person. Not only in front of others, but truly from my heart. Yeah, i don't like being hypocrite because i don't respect any hypocrite person. 


"Untuk orang-orang yang berusaha menjadikan amalnya baik dikurniakan segala kebaikan serta satu tambahan yang mulia dan air muka mereka pula (berseri-seri) tidak diliputi oleh sebarang kesedihan dan kehinaan. Mereka itulah ahli Syurga, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya."[10:26]


I know, i do so many stupid mistakes in my past. But it is possible right, to change ourself. Give another chance to yourself. And use the chance wisely and perfectly.

p/s ::: Actually, don't have any idea to update. Sorry if it's kinda boring but it gives a value right?

2011-02-04

Perfect

ARE YOU REALLY NOT THAT WISE TO LET THE SAME MISTAKE HAPPENED AGAIN JUST BECAUSE OF YOUR LAZINESS AND YOUR COMFORTABLE FAKE WORLD? -Puan Saidatul Sahariah.


This life never perfect. you're a liar if you tell me, you did find perfectness in your life. One or more, you must lack something in your life. maybe you're happy, live with a sea of love, but deep in your heart, you find something not right. maybe you always success in what you did, but you maybe don't have enough love from people. being rich or smart or educated or miss world never means that he/she is perfect. never. why? because it is the way Allah creates human. variety of people in this world. beauty and unique, isn't it?


this world is full of fake people and lie, is the common thing happen each inch of the world. if you are wise enough to differ which is real diamond and which is not, so you are safe from this type of people. simple way to live right?


people always make mistake, each day, although he/she already ask for forgiveness. but the same mistake happen again the next day and every day in their life. maybe it is an unchangeable habit. or maybe the brain system reject the sense of human to change their-self. but if we keep trying to throw away the bad habit in ourself, maybe, yes, one day you will free from them. not impossible, right?


p/s ::: let's move on with this short life.

2011-02-03

Re-post. +Love Poem+

This post is a re-post from my older blog.



salam.

Macam ne nak makan labu ni? kene kupas dulu keeee????
This poem is dedicated to some people who really important to my heart.
ayah
ibu
along
kak ngah
iwan
tok
opah

and all of my family, relative and friends.

with all of my heart,

family,lover and best friends
are not like the short memory
where you will increased up the number of neurotransmitters
but it doesnt stay long
after a while
you will forgot them, although you dont want

but they must be in our long memory
which will be kept along the way
the way of sensory path
from seeing to visual cortex
from hearing to Broadman's area
from touching to somatosensory cortex

family, lover and best friends
are meant for each other
like the receptor who will accept the neurotransmitter specifically
like the nerves which will innervate specific organ of body
like the enzyme which will work on protein made specifically for them

family, lover and best friends
are really influence each other
like emotion who controls and controlled by autonomic nervous system
like secretion of glandular controlled by increasing or decreasing of hormone
like balance of body controlled by vestibular organ

family, lover and best friends
are build to help each other
like the sensory nerves help to carry information to brain
like the motor nerves who help tells organ things to do
but unlike the brain, who always tell and give orders to everyone

family, lover and best friends
always protect each other
like fibrinogen who help blood stops and prevent bacteria to enter
like leukocytes who protect body from infection
like skin who protect inner organs
like LCS who protect the brain

you always make me happy
like dopamin does
no need to take any drugs
thanks to you

i just want you to know
i will always love you
till the last drop of blood
till the last tear of lacrimal sacs
till the last produce of ATP
till the last pump of heart
till the last air of breath
till the last idea of brain
till the last movement of muscle
till the last work of enzyme
till the last neurotransmitter bind to receptor
till the last oxygen runs in my blood


yes. i do
i will love you forever until i come back to my true owner, Allah SWT.




2011-02-02

silence.


sometimes, we need to remain silent.
specially when we feel something not right happen.
keep silent, and hear your voice of heart.
right there, there's a lots of things, you should realize.


sometimes, we have to silent.
to keep things as secret.
or to make a situation better.
silence is always the key. 

Source

sometimes, we choose to be silent.
maybe to hide things from person we loved.
maybe to shut up people's mouth talking bad.
be silent, is the best way ever.


p/s ::: .........


2011-02-01

Pilihan itu.



Letakkan diri anda dalam situasi berikut:


Anda sedang leka ber-sms dengan kawan dan seorang budak kecik yang tak berapa nak kecik, err kire remaja lah gitu usia dia, lari ke arah anda dan merampas cepat beg tangan atau beg laptop atau beg tarik balik kampung anda. Mujur ada orang bantu, dapat tangkap remaja tu. Anda dengan tercungap-cungap sebab kejar remaja tadi sampai depan remaja tu dan orang yang bantu anda. Anda ambil beg anda. Dan anda perhati remaja tersebut. Ukuran pinggang macam 1 cm je,,, opss, tipulah tu kan. Kurus keding, tak terurus, muka kelaparan, perut berbunyik-bunyik, tangan kaki terketar-ketar sebab glukosa tak cukup dalam darah dan sel-sel. Apa anda buat? Serahkan budak tu kepada polis atau bagi sekeping nota sepuluh hinggit untuk remaja tersebut beli KFC satu bakul.


Mungkin ramai yang akan serahkan remaja tersebut kepada polis. Dan hanya segelintir yang memilih pilihan kedua. Benda ni tak pernah jadi kat aku, maksudnye, remaja yang kelaparan ragut beg aku. Kalau orang lain yang sehat tu ade je sekali. Sampai sekarang aku trauma. Bila orang dalam situasi macam nie, kebanyakannya akan cakap, 


"hoi, dari ko mencuri, baik ko g mintak sedekah."


Tapi bila kita tengok orang mintak sedekah, tengok dia sehat walafiat, ada kita nak hulur bantuan. ada? ada? Manusia selalu fikir, sihat sempurna macam ni, cukup sifat, mintak sedekah. Macam tak boleh cari kerja. Itulah manusia. Aku pun kadang macam tu gak. Mana kita nak tau, mungkin remaja tu dah cari kerja, tapi takde rezeki dia. Mungkin dia dah duduk tepi jalan hulurkan tangan, tapi tiada hasil. Bila perut dah lapar sangat-sangat, mungkin dia terpaksa meragut harta orang. Bukan aku nak cakap meragut tu baik. Salah sama sekali.


Sebagai seorang manusia, kita boleh membantu. Kalau tak mampu nak hulurkan bantuan, atau takut kita salah hulurkan bantuan pada orang yang salah, kita boleh bantu dengan mengamalkan ketidakbaziran. Dan sekali sekala, lembutkan tangan, ikhlaskan hati untuk bersedekah. Siapa tahu nasib kita kelak kan?



"Bukanlah perkara kebajikan itu hanya kamu menghadapkan muka ke pihak timur dan barat, tetapi kebajikan itu ialah berimannya seseorang kepada Allah dan hari akhirat dan segala malaikat dan segala Kitab dan sekalian Nabi dan mendermanya seseorang akan hartanya sedang dia menyayanginya, kepada kaum kerabat dan anak-anak yatim dan orang-orang miskin dan orang yang terlantar dalam perjalanan dan kepada orang-orang yang meminta dan untuk memerdekakan hamba-hamba abdi dan mengerjanya seseorang akan sembahyang serta mengeluarkan zakat dan perbuatan orang-orang yang menyempurnakan janjinya apabila mereka membuat perjanjian dan ketabahan orang-orang yang sabar dalam masa kesempitan dan dalam masa kesakitan dan juga dalam masa bertempur dalam perjuangan perang Sabil.: sifatnya), mereka itulah orang-orang yang benar (beriman dan mengerjakan kebajikan) dan mereka itulah juga orang-orang yang bertakwa."[2:177]


p/s ::: goodbye January and welcome February.


p/ss ::: 17 days to go =)