Followers

Me

My photo
Saya Ummi Ana, Pengedah Sah Shaklee No ID 1210215. Jemput like page saya di facebook dan instagram. Sebarang pertanyaan bolehlah Whatsapp 01124121834 atau email hazliana.nurul@yahoo.com Terima kasih singgah di blog saya.
Before you read my posts, please forgive me for my bad grammar. And inconsistent pronoun, for sometimes I use "aku" and sometimes I use "saya", it depends on my mood and the post. Some of them are in English and some in Malay language. And the pictures in this blog mostly from google images. Btw, thanks for stopping by here.

2010-12-15

oh, Ibu dan ayah, -miss home very much-

"Dan (ingatlah wahai Muhammad), ketika Kami mengikat perjanjian setia dengan Bani Israil: Janganlah kamu menyembah melainkan Allah dan berbuat baiklah kepada kedua ibu bapa dan kaum kerabat dan anak-anak yatim, serta orang-orang miskin dan katakanlah kepada sesama manusia perkataan-perkataan yang baik dan dirikanlah sembahyang serta berilah zakat. Kemudian kamu berpaling membelakangkan (perjanjian setia kamu itu) kecuali sebahagian kecil dari kamu; dan sememangnya kamu orang-orang yang tidak menghiraukan perjanjian setianya." [QS. Al-Baqarah:83]


Ibu 
Ingin saat ini ku kucup dahimu
Ingin rasanya aku peluk erat tubuhmu
Mengalirkan air mata dalam pelukanmu
Pelukan yang dapat menenangkan hati ini

Ayah
Aku rindu cium tanganmu
Tangan yang berhempas pulas mencari rezeki
Aku rindu kata-katamu
Kata-kata yang jarang kau ucap namun dapat menaikkan semula diriku

Ibu, Ayah
Aku rindu menatap wajahmu
Aku rindu masakanmu
Aku rindu nasihatmu
Aku rindu gelak tawamu





Ibu
Maafkan aku ketika aku malas membantumu
Maafkan aku ketika aku merisaukan hatimu
Maafkan aku ketika aku bukan anak yang baik
Kerana sungguh, aku berusaha menjadi yang terbaik

Ayah
Maafkan aku ketika aku bermasam muka
Maafkan aku ketika muncungku panjang sedepa
Maafkan aku ketika aku mengecewakanmu
Kerana sungguh, aku masih mencari makna anak yang baik

Terima Kasih cintaku, ibu dan ayah
Aku bangga jadi anak kalian

Oh! Tak sabar mahu pulang.



p/s ::: another 6 days to go. hati, tolonglah sabar!


p/ss ::: "Tak kiralah berapa lama atau berapa jauh kamu lari dari ibu dan ayah, tak kiralah jauh mana pun kamu belajar, satu saat, bila kamu ada masalah, kamu pasti kembali mengalirkan air mata di pelukan ibu, di ribaan ayah."-My Mum's advice.

7 comments:

Cikgu IBU said...

dear dearest, alhamdulillah. thank you Allah. what more could we ask for? you've given us the best and always the best. please keep on giving our best gift the best today in this world and thereafter. amin

asfa ansary said...

"Tak kiralah berapa lama atau berapa jauh kamu lari dari ibu dan ayah, tak kiralah jauh mana pun kamu belajar, satu saat, bila kamu ada masalah, kamu pasti kembali mengalirkan air mata di pelukan ibu, di ribaan ayah."

:')

yup..really agree dgn nasihat mak anna tu..

+aNa baNana+ said...

thanks syira~~~

Mimi said...

ana, entri ko ni sungguh mnyentuh hati aku T^T

+aNa baNana+ said...

Hahaha.... habislah hati ko dah kene sentuh... =)

asfa ansary said...

bukan syira la saya~ hehe.

+aNa baNana+ said...

aaaa..salah.. nurus. hehe. selalu komfius antara korang berdua.. aish.

-.-