Followers

Me

My photo
Saya Ummi Ana, Pengedah Sah Shaklee No ID 1210215. Jemput like page saya di facebook dan instagram. Sebarang pertanyaan bolehlah Whatsapp 01124121834 atau email hazliana.nurul@yahoo.com Terima kasih singgah di blog saya.
Before you read my posts, please forgive me for my bad grammar. And inconsistent pronoun, for sometimes I use "aku" and sometimes I use "saya", it depends on my mood and the post. Some of them are in English and some in Malay language. And the pictures in this blog mostly from google images. Btw, thanks for stopping by here.

2012-03-02

Langkawi Tour part 4

Sambungan dari part 3

*********************************************************************************************

Pada hari Khamis, sebab plan agak kucar kacir (tak buat back-up plan), so pagi tu kitorang pergi ke Dataran Lang dulu selepas brekpes roti dan maggi serta air panas yang dibeli di luar. Dataran Lang la WAJIB untuk pergi kalau melancong ke Langkawi. Memang la takde benda sangat kat sana kecuali seekor helang yang besar dan statik kat situ. Bergambar gambar kat sana puas puas. 1 jam jugak kat situ.


Helang side view
by Anna


By Kaah

Helang front view
By  Farah
Dataran Lang
by Anna

*********************************************************************************************

Lepas tu terus menuju ke homestay untuk checkout. Sebab ada orang lain nak masuk homestay tu petang tu. Then kitorang menuju ke Makam Mahsuri. Bayaran masuk adalah RM 5 seorang. Tak mahal kan. Hari bukan cuti ni, tak de la ramai orang sangat kat situ. Kat dalam Kota Mahsuri ni ada Makam Mahsuri, Telaga Mahsuri, Rumah rumah yang ada kaitan dengan zaman Mahsuri. Ada muzium dia jugak. Kalau nak tau pasal sejarah Mahsuri, masuklah muzium mahsuri ni. Takde extra charge pun. Tapi tak boleh nak tangkap gambar dalam muzium tu. Sedih.



Sejarah  Mahsuri, Makam Mahsuri
by Anna


Rumah pandak mayah, ayah Mahsuri
by Anna

Telaga mahsuri
by Farah



*********************************************************************************************

Habis je kitorang kat situ, kitorang berpecah dua. 3 orang dari kami pergi ke pekan Kuah balik untuk buat rawatan muka. Saya dan 2 orang kawan decide untuk pergi jejalan ke pantai Cenang, untuk habiskan minyak kereta yang masih ada 3 bar lagi. Tapi sebelum meneruskan perjalanan, kami singgah di kedai makan yang saya selalu pergi dulu dulu (dah tau dah kedai ni kat ne). Kedai ni ramai jugak orang pergi. 5 minit je dari homestay saya. Lauk lauk dia banyak pilihan. Dan saya sangat suka puding caramel dia. Tapi puding dia dah tak berapa sedap compare dengan dulu dulu. 


My Lunch
by Nadia

Nadia's lunch
by Nadia

Aliya's lunch
by Nadia

*********************************************************************************************

Lepas makan tengah hari, kami meneruskan perjalanan ke Pantai Cenang. Kali ni saya cuba ambil jalan lain dari yang kami pergi hari Selasa. Tapi menyesal lak sebab jalan tu agak sesak sebab orang balik sekolah masa tu. Takleh bawak laju sangat sebab budak budak balik sekolah jalan merata rata. Haha. Ingatkan sesat tapi bila fikir balik, pusing macam mana pun, tetap dalam Pulau kan.





Kitorang pergi ke Teluk Malai Jetty. Kat situ ada Awana resort. Kitorang bergambar gambar kat area situ. Lawa sangat tengok pemandangan kat situ. Air yang masih jernih, tak dinodai lagi. Baru best pergi pulau yang masih kekal dengan pemandangan asal.

*********************************************************************************************

Lepas tu kitorang pun bertolak pulang ke pekan Kuah. Tetiba hujan la plak. Tukar pemandu sebab saya tak berapa nampak jalan kalau hujan hujan ni. Keselamatan diutamakan. Dah la bawak anak orang kan. Anak kambing takpe la. Haha. Terus je pergi ke jeti Langkawi untuk hantar kereta. Lewat 4 jam so tambah RM40 je la. Then, tunggu kereta lagi satu. Lepas solat terus masuk ke feri. Ngam ngam je masa. 




Ramai orang naik feri masa tu. Eh, tau kan yang Kedah cuti Jumaat dan Sabtu. Sebab tu ramai. Banyak budak sekolah nak balik rumah. Hujung minggu kan.

Then, say Goodbye to Langkawi! Insya Allah ada masa, bertemu kembali...

*********************************************************************************************

Thanks to my friends, Farah, Nadia, Kaah, Hajar for the pictures. Dah siap bagi credit dah tu. 

*********************************************************************************************

Hope for next awesome trip to some where else. Insya Allah.

No comments: