Followers

Me

My photo
Saya Ummi Ana, Pengedah Sah Shaklee No ID 1210215. Jemput like page saya di facebook dan instagram. Sebarang pertanyaan bolehlah Whatsapp 01124121834 atau email hazliana.nurul@yahoo.com Terima kasih singgah di blog saya.
Before you read my posts, please forgive me for my bad grammar. And inconsistent pronoun, for sometimes I use "aku" and sometimes I use "saya", it depends on my mood and the post. Some of them are in English and some in Malay language. And the pictures in this blog mostly from google images. Btw, thanks for stopping by here.

2012-03-01

Langkawi Tour - Homestay, rental car and others

Update pasal ni dulu la. Sambungan part 3 nanti la ye.

Sebelum kita pergi ke sesuatu tempat tu, mestilah kena ada plan kan. So sebab saya nak sangat g Langkawi, saya lah yang kena plan, besides, saya pernah belajar sana 2 tahun. So, tau la serba serbi tentang Langkawi kan.

*********************************************************************************************

Basic untuk sesuatu trip tu is pengangkutan dan tempat tinggal. Selalunya orang pilih untuk tinggal kat hotel. Tapi bosan la duduk hotel. So saya cadangkan kat kawan kawan untuk duduk homestay. Homestay kat Langkawi banyak, tinggal google je. So kitorang decide nak duduk kat homestay abang awie. Tak jauh dari pekan Kuah. Ala, kalau homestay tu jauh pun xpe sebab Langkawi xde traffic jam. So tak perlu risau la kan pasal jauh ke dekat. Ni link untuk homestay tu --> http://awieshomestay.blogspot.com/

Depan homestay sebelum checkout


Harga pun berpatutan. Untuk 3 hari 2 malam (bukan harga cuti sekolah), patutunya harga RM360 tapi setelah negotiate dapatlah kurang sikit. Tapi kira berbaloi harga tu. Bilik ada 3. Aircond ada 2. Yang bestnya cermin besar ada kat mana mana je. Best untuk perempuan la kan! Hehehe. Bilik air pun best, pintu dia lawa. Nak masak kat homestay pun boleh sebab tuan rumah sediakan barang barang masak macam beras, minyak, gula, garam. Tapi kitorang tak sempat nak masak, asyik jejalan je.

Ada lagi homestay lain. Tinggal pilih je mana yang rasa nak. Try tgok link homestay lain jugak --> http://www.langkawihomestay.com/
http://yasreehomestay.blogspot.com/
http://langkawihomestay.net/

*********************************************************************************************

Untuk kereta sewa lak, harga ikut hari apa kita pergi. Selalunya waktu cuti hujung minggu mahal lagi nak dibandingkan dengan hari biasa. Ada kereta auto ada yang manual. Ada kereta kecik, ada yang besar. Haritu kitorang book 2 kereta viva. Mula mula nak book picanto tapi dah habis lak. 


Kereta Viva 2 ketul - satu baru satu lama
tapi dua dua dlm good condition
Kereta tersadai, satu lagi kereta di tempat lain


Setelah google berhari hari, kawan saya jumpa laman web untuk sewa kereta yang agak murah harga dia. Mostly kereta viva auto yang saya jumpa harganya RM80 untuk sehari tapi yang ni kitorang dapat harga RM60 untuk satu hari. Kereta pun kereta baru. Extra hours just tambah RM10 je untuk satu jam. Link dia --> http://carlangkawi.blogspot.com/

Ada jugak link lain if nak tengok tengok
http://my.88db.com/Travel/Car-Rental/ad-1046634/
http://www.panduanmelanconglangkawi.com/keretasewalangkawi.html
http://my.88db.com/Travel/Car-Rental/ad-1063888/
http://my.88db.com/Travel/Car-Rental/ad-1050916/
http://www.keretasewa-langkawi.com/langkawicarrental.html

*********************************************************************************************

Selain tempat tempat yang kitorang pergi, ada jugak tempat lain yang menarik. Cuma masa yang terbatas je penghalang kitorang. Tempat tempat lain yang boleh dilawati adalah:

Air terjun tujuh telaga   
Air terjun durian perangin 
Taman buaya
Beras terbakar
Harbour park
Galeria perdana
Wildlife park
Kampung air hangat
Taman Lagenda
Tanjung Rhu
Pantai pasir hitam
Island Tour
dan lain lain.....

*********************************************************************************************

Selamat bercuti... Semoga saya dapat berkongsi sedikit info...

No comments: